diy

Mustavalkoisten valokuvien värittäminen nettiohjelmaa hyödyntäen

By Annika - syyskuuta 22, 2021



Kesällä vanhemmilleni päätyi kaksi isoa pahvilaatikollista isäni edesmenneen pikkuserkun jäämistöstä saatuja sukuvalokuvia. Rakastan vanhoja kuvia ja voisin viettää ikuisuuden niiden katselemiseen, joten siksi näidenkin kuvien parissa minulta meni useampi tunti. Ilokseni näin siellä monia kuvia myös isästäni, hänen sisaruksistaan,  heidän vanhemmistaan ja jopa minun isoisovanhemmista sekä puhumattakaan lukuisista pikkuserkuista aina 1900-luvun alusta nykypäivään. Kuvien kautta pystyi kokemaan sodat, lamat ja nousukaudet kaikki heti peräkkäin ja kuinka ne ovat sukuun jälkensä jättäneet.

Kuva ilmeisesti sota-ajalta, suomalaisia sotilaita Stalinin patsaalla (?)

Isäni ja tätini varsinkin ilahtuivat heistä lapsina 1950- ja 60-luvuilla otetuista kuvista joita heillä itsellään ei ollut, ja joita he eivät olleet koskaan edes nähneet. Päädyin sitten heidän pyynnöstään skannaamaan näitä pieniä mustavalkoisiakuvia isommaksi skannerilla kunnes siinä työn keskellä sain ajatuksen. Olisi nimittäin kiva yllättää heidät värittämällä kuvat kuten olen nähnyt netissä joidenkin ihmisten tekevän. Kaikki kuvat kun heistä sattuvat tuolta varhaislapsuusajalta olemaan pääasiassa mustavalkoisia. 

 Edesmennyt pikkuserkkuni matkusti tyylikkäästi 

Koska minulla ei itsellä ollut aikaa värittämisen opetteluun tai toteutukseen lähdin etsimään josko netissä olisi valmiina joku selainohjelma joka sisältäisi sellaisen algoritmin joka tunnistaisi mustavalkoisistakuvista niiden alkuperäiset värit, ja värittäisi kuvat puolestani. 

Eli aukaisin googlen ja ensimmäisen haun jälkeen päädyinkin suoraan jollekin keskustelufoorumille jossa yksi kirjoittajista suositteli tätä sivustoa:  https://hotpot.ai/colorize-picture

Hetken sivustoa silmäiltyäni ja verratessa sieltä löytyviä esimerkkikuvia päätin kokeilla ohjelmaa yhdellä kuvalla. Täytyy sanoa että olin yllättynyt kuinka hyvin työkalu toimi ja kuvaan ei jäänyt kuin muutamia alueita jotka tarvitsisivat muokkausta photoshopilla. 

Kuva ennen värittämistä

Kuva värittämisen jälkeen

Kokeilin työkalua useamman kuvan kanssa ja huomasin pian tiettyjä asioita jotka vaikuttivat väritysten laatuun. Siksi halusinkin kirjoittaa tästä aiheesta ja jakaa tässä blogissa omia vinkkejä kuinka tällä työkalulla saa aikaan mahdollisimman hyviä tuloksia. 

Ja tärkeänä lisäyksenä, jos olet kiinnostunut kokeilemaan ohjelmaa, mutta olet huolissasi kuvien päätymistä vieraisiin käsiin, niin sivustolla sanotaan kuvien käytöstä näin:

"For this service, pictures are not saved without user permission. For storage costs and user privacy, we only retain images for as long as necessary to run our machine learning models, and do not store photos beyond this."

Suomennettuna: "Tätä palvelua käyttäessä kuvia ei tallenneta ilman käyttäjän lupaa. Tallennusmaksujen takia ja käyttäjien yksityisyyden varmistamiseksi me pidämme kuvia (palvelimella) vain niin pitkään kuin mikä on tarpeellista kehittääksemme tekoälymme oppimismalleja, ja emme varastoi kuvia tämän enempää."

Eli kun sivulle lataa kuvia, tekoäly samalla analysoi niitä ja itsensä luomia värityksiä, ja yrittää ottaa oppia niistä seuraavien kuvien värityksiä varten. Kuvat pyyhkiytyvät sen jälkeen pois palvelimelta ja sivuston tekijöillä ei ole niihin minkäänlaisia oikeuksia. 

Vaatteiden kanssa tekoälyllä on selvästi vielä töitä sillä se värittää lähes aina vaatteet sinertäviksi

Kuvien valitseminen:

1. Käytä kuvaa joka on mahdollisimman selkeä (ei siis tärähtäneitä kuvia)  Helpoiten onnistuu väritys kuvissa jotka on otettu niin että kamera on kohdistettu ihmisiin eli ihmiset ovat kuvassa teräviä ja tausta sumea.

2. Kuvissa tulisi olla mahdollisimman vähän kohinaa, säröjä ja pölypilkkuja yms.

Jos kuvasi on vioittunut mutta haluat silti kokeilla sen värittämistä, voi sen korjaamista yrittää samalla sivustolla olevalla valokuvien korjaus työkalulla: https://hotpot.ai/restore-picture?s=colorizer 

3. Käytä kuvaa jossa kuvan aiheen takana on selkeä tausta esim. taivas. Jos tausta on täynnä esim. rakennuksia ja ihmisiä on tekoälyn vaikeampi tunnistaa niitä toisistaan.

Itse käytän tässä esimerkissä tätä kuvaa naisesta istumassa puistonpenkillä. Kuvassa on hieman haastetta ohjelmalle sillä taustalla on monia taloja, puita, taivasta ja vettä, mutta kuvassa on vain yksi ihminen selkeästi kuvan etualalla.


Kuvien skannaaminen:

1. Skannaa kuvat mahdollisimman isolla resoluutiolla jotta niistä tulisi isoja ja mahdollisimman tarkkoja. 

Itse asetin tarkkuudeksi 1200 dpi:tä ja tuosta esimerkkikuvasta tuli 3000x4000 pikselin kokoinen. 

Kuvien ennakkokäsittely:

1.  Heti skannaamisen jälkeen kuvan päälle kannattaa laittaa mustavalkoisen filtteri joka pyyhkii kuvasta kaikki värit pois. 

Tässä tapauksessa skannaamani kuva oli enemmänkin seepianvärinen joten filtteri teki siitä täysin mustavalkoisen. Photoshopissa tämän voi tehdä kohdasta image --> adjustments -->black&white 

tai Windowsin Valokuvat esikatseluikkunasta kohdasta Muokkaa ja luo -->  Muokkaa --> Muutokset--> ja vedä Väri-kohdassa liukusäädin aivan vasempaan eli -100 asentoon


2. Jotta kuvista saisi mahdollisimman selkeitä lisäsin kuvan päälle Photoshopista löytyvän "shadows/highlights" filtterin (image --> adjustments --> shadows/highlights)  

Tällä työkalulla kuvan varjot sai tasoittumaan hyvin.






3. Viimeiseksi halusin tehdä kuvassa olevasta henkilöstä vielä terävämmän ja valitsin Photoshopissa Filter --> Sharpen --> Unsharpen mask -filtterin jonka sijoitin pelkästään ihmisen päälle. Tausta sai jäädä sumeaksi. 




Tässä vielä ennen ja jälkeen kuva terävöittämisen jälkeen

Ja tässä kuva ennen mitään muutoksia ja jälkeen 

Kuvan syöttäminen ohjelmaan:

1. Klikkaa kohdasta "upload" ja valitse tietokoneeltasi haluamasi kuva.


2. Valitse valikosta haluamasi colorization factor eli värityksen kerroin. 

Mitä suurempi luku on sitä monisävyisempi kuvasta tulee. Painamalla "colorize" ohjelma värittää kuvan ja se ilmestyy sivun oikeaan laitaan. Voit kokeilla eri kertoimia helposti samaan kuvaan painamalla värittämisen jälkeen toista lukua ja taas "colorize" jolloin uusi väritetty kuva ilmestyy edellisen yläpuolelle.

Tässä esimerkkinä väritän kuvan ensin colorization factor 12:lla joka on alhaisin luku


Kun kuva on värittynyt kaikki kohdat muuttuvat vihreiksi ja esikatselukuva ilmestyy niiden tilalle


3. Painamalla "download" kuva latautuu koneellesi png-muodossa josta voit sen avata ja katsoa sitä. Tässä tapauksessa väritin kuvan vertailun vuoksi seuraavaksi kertoimella 18 ja sen jälkeen vielä 25:llä joka on korkein valittavissa oleva luku.


Seuraava kuva alkaa latautumaan edellisen päälle




Vasemmalla oleva kuva on väritetty 12:lla, keskellä oleva 18:lla ja oikealla oleva 25:llä. Viimeisessä kuvassa naisen ihon väri on mielestäni parempi kuin muissa mutta sukkahousut ovat värittyneet mekon sävyyn. Siksi mielestäni keskimmäinen on näistä onnistunein.


Vertailun jälkeen väritin kuvan noiden kahden kertoimen välistä löytyvällä 20:llä jolloin ihonväri on luonnollisempi mutta jalat vielä suurimmaksi osaksi ihonväriset. Lisäksi epäilen että tämänkään kuvan kohdalla ohjelma ei ole täysin tunnistanut vaatteiden väriä oikein. 


Kuvien viimeistely kuvankäsittelyohjelmalla:

Kuva on oikein nätti tuollaisenakin mutta korjasin vielä muutamia virheitä photoshopissa. Väritin mm. mekkoa tasaisemman väriseksi, penkin tasaisen harmaaksi ja naisen varpaita ihon väriseksi.


Kokeilin myös mekon värittämistä itse sillä halusin nähdä minkä muun värinen se olisi voinut olla. Tein sen niin että loin photoshopilla mustavalkoisen filtterin mekon kohdalle ja sen jälkeen loin sen päälle haluamani  värisen overlay- filtterin. Tässä alemassa kuvassa väritin sen siniseksi. 

Parastahan olisi jos kuvan ottaja tai kuvassa oleva henkilö olisivat vielä elossa niin vaatteiden väriä voisi kysyä heiltä (jos he sattuvat sitä edes muistamaankaan)




Loppuun halusin vielä testata miltä kuva näyttäisi jos se olisi väritetty tuolla 20:n teholla mutta niin että alkuosan kuvanparannuksia eli mustavalkoiseksi värittämistä, varjojen tasaamista ja tarkennusta ei olisi tehty ollenkaan. 


Kaiken kaikkiaan työkalu on oikein hauska vempain jolla voisi leikkiä vaikka kuinka kauan eri valokuvien kanssa. Opittavaa tekoälyllä toki on mutta jos tarvetta ei ole täysin tarkalle väritykselle toimii ohjelma mielestäni tyydyttävästi. 









  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments