DIY: Kynttilöitä Soijavahasta - testissä kuplakynttilät

By Annika - lokakuuta 12, 2021


Viime vuonna kierrekynttilät ja tänä vuonna kuplakynttilät. Näin lienee trendi vaihtunut ainakin jos seuraa ahkerasti Instagramia ja ihmisten sisustusaiheisia päivityksiä. Itse jätin kierrekynttilät välistä mutta näihin kuution mallisiin kuplakynttilöihin ihastuin täysillä ja siksi halusin niitä kokeiluun. 

Olen nähnyt netissä monen valmistavan näitä helposti itse, ja siksi minäkin rohkenin kokeilemaan. Olin oikeastaan aika innoissani sillä olen aina haaveillut kynttilöiden tekemisestä mutta sitä ei vaan koskaan ollut tullut tehtyä siinä pelossa että se olisi vaikeaa. Tämän projektin ansiosta opin olleeni väärässä. Halusin lisäksi kokeilla soijavahan käyttöä sillä toisin kuin parafiinista ja steariinista tehdyt kynttilät, ne ovat kasvisperäisiä ja niiden ei kuulemma pitäisi savuttaa. 

Mutta koska minulla ei ollut lainkaan kokemusta kynttilöiden teosta tai soijavahan ominaisuuksista tein ensin hieman taustaselvitystä ja tässä vinkiksi kaikki se mitä opin: 

1. Soijavaha täytyy valita käyttökohteen mukaan. Jos tekee astiaan eli esim. purkkeihin tai kahvikuppeihin valettavia astiakynttilöitä kannattaa käyttää siihen tarkoitettua vahaa ja jos tekee itsestään seisovia pöytäkynttilöitä tulee käyttää eri vahaa. Useimmiten pöytäkynttilöihin käytettävässä vahassa on nimen yhteydessä sana "pillar" joka tarkoittaa suomeksi pilaria jonka mallinen pöytäkynttilät yleensä ovat. (lähde)

Käytännössä ero piilee vahan ominaisuuksissa sillä astiavaha on pehmeämpää sillä sen ei tarvitse seisoa omillaan mutta kovetessaan se ei kutistu vaan täyttää astian kokonaan. Pillar wax on taas kovempaa mutta toisin kuin astiavaha se kutistuu hieman kovetessaan jotta sen irrottaminen väliaikaisesta muotista olisi helpompaa. (lähde)

Itse päädyin tilaamaan EcoSoya Pillar merkkistä soijavahaa suomalaisen Limepopin verkkokaupasta. 1kg soijavahaa maksaa noin 10e. He myyvät erikseen myös astiavahaa.



2. Lisäksi on hyödyllistä tietää kuinka paljon vahaa tarvitaan haluttua kynttilää varten. Vahan paino ja tilavuussuhde (eli paljonko esim. 100 grammaa vahaa on sulana vahana desilitroina) voi selvittää netissä löytyvien laskureiden avulla, itse käytin tätä jonka mukaan 100g kovaa vahaa vastaa noin 1,11 desilitraa nestemäistä vahaa.

3. Soijavahan sulamispiste sekä lämpötila jossa vahaan lisätään haluttu väriaine ja tuoksu vaihtelee valmistajan eli tuotteen mukaan ja se kannattaa selvittää valmistajan ohjeista. EcoSoyan tapauksessa löysin heidän sivultaan pdf:nä tämän ohjeen jossa sanotaan että värit ja tuoksut lisätään sulaan vahaan kun se on 60 asteista jonka jälkeen se myös on sopivan lämpöistä muottiin kaadettavaksi. 

Huom! Jos seoksen ei anna jäähtyä tuohon lämpötilaan vaan se kaadetaan huomattavasti kuumempana niin tuloksena voi olla soijavahalle ominaista huurretta valmiiden kynttilöiden pinnalla. Tästä näet kuvia googlessa täällä.

4. Lisäksi kynttilöiden tekemiseen ennen niiden polttamista tulee varata reilusti aikaa koska kynttilöiden pitää antaa olla rauhassa valottomassa ja ilmatiiviissä astiassa tai pussissa useampi päivä. EcoSoya suosittelee ajaksi vähintään 48 tuntia hajusteettomille pilari eli pöytäkynttilöille ja muualla netissä tuoksukynttilöille ajan suositellaan olevan jopa pari viikkoa jotta vaha ja tuoksuöljy voivat rauhassa kypsyä. Jos tuoksukynttilän polttaa aiemmin tuoksu ei välttämättä ole yhtä voimakas sillä se ei ole ennättänyt sitoutua poltettavaan vahaan. (lähde)

5. Väriaineeksi sopii parhaiten rakeina tulevat kynttilävärit (lähde). Omani tilasin Pasterolilta ja ne ovat Bekronin valmistamia. Ohjeet ja määrät niiden käyttöön löytyvät Pasterolin sivulta. 10 grammaa väriä maksaa noin 3e. Jos väriä ei halua lisätä kynttilään niin pelkästä soijavahasta itsessään tulee jo kauniin vaalean kermanvalkoinen.

6. Kynttilöiden valaminen onnistuu parhaiten muovisiin tai silikonisiin muotteihin joista ne on kovettuneina helppo irrottaa. Ne ovat myös kestäviä ja niitä voi käyttää monta kertaa. Näitä löytyi netistä useita erilaisia, vaikkakin suomalaisista kaupoista tilattuna ne ovat harmillisen kalliita. Siksi tilasin täysin vastaavat Kiinasta Ebayn kautta halvemmalla tosin näiden tullaus on aina oma prosessinsa ja Kiinasta tilatessa tavaroita pitää myös odottaa aika kauan. Itsellä kuljetukseen meni noin kuukausi tilauksen tekemisestä. 

Tilasin kokeiluun nämä kolme eri muottia:


7. Kun muotit on valittu tulee niihin hankkia sopivat sydänlangat. Lankoja on saatavilla eri paksuisina riippuen miten paksun kynttilän tekee. Itse ostin omani Sinellistä jossa eri laatikoiden kyljessä oli kerrottu minkä paksuisille kynttilöille langat on. 

Kun ainekset oli kasassa täytyi vielä hankkia muut tarvikkeet joita olivat: 

  • Lämpömittari (Clas Ohlson, n. 15e)
  • Keittiövaaka vahan määrän mittaamiseen (löytyi kotoa)
  • Sulatusastia (teräskannu kirpparilta 2e) 
  • Kattila vesihaudetta varten (löytyi valmiina)
  • Sekoitustikkuja (käytin muovisia veitsiä n. 2e per pussi)
  • Pitkiä tikkuja tai klipsi pitämään sydänlankaa paikallaan kynttilän kovettuessa (löytyi valmiina) 



Näin valmistin kynttilät: 

1. Mittasin paljonko vahaa tarvitsen yhden kuplamuotin täyttämiseen eli kaadoin muotin täyteen vettä jonka jälkeen kaadoin veden mittakuppiin. Tulokseksi sain 2dl vettä eli sulaa vahaa tarvitaan myös 2dl eli 180grammaa aiemmin mainitsemani muutoslaskuohjeen mukaan.

2.  Sitten itse työ alkaa muottien valmistelulla eli sydänlangan kiinnityksellä. Tein siis reiän kuplamuotin pohjaan ompeluneulalla ja venytin sormilla aukkoa hieman isommaksi siksi ajaksi kunnes sain vietyä sydänlangan siitä läpi. Reikä on niin pieni ja muotin muovi pysyy hyvin kasassa ettei sulaa vahaa pitäisi vuotaa ulos.

Kuten kuvasta näkyy kokeilin kynttilän tekemistä myös aiemmin mainitsemaani käsimuottiin, mutta sen sormet olivat niin ohuet että halkesivat kun yritin ottaa kynttilää muotista ulos. Kokeilin kynttilän valamista uudelleen mutta samalla lopputuloksella joten taidan yrittää etsiä tälle muotille toisen käyttötarkoituksen. 



3. Sulatin vahan vesihauteessa hellalla ja pidin jatkuvasti mittarilla lukua seoksen lämpötilasta joka ei saa ylittää 90 astetta. Vahan tulisi sulaa 75 asteessa.


4. Kun vaha oli sulanut nostin sen pois astiasta ja sekoitin sitä kunnes se oli jäähtynyt noin 60 asteeseen. 

5. Sitten sekoitin siihen beigeä väriä. Parafiini tai steariini kynttilään väriä tulee 2g per 1kg vahaa kohti mutta soijakynttilöille määrää tulee hieman lisätä. Koska minulla ei ollut vaakaa joka mittaisi näin pieniä määriä päädyin lisäämään väriä silmämääräisesti sillä ostamani väriaine tuli 10g pussissa. 


6. Kaadoin seoksen muottiin ja kiinnitin pitkällä klipsillä sydänlangan suoraan muotin yläreunaan pystyyn. Tässä esimerkkikuvassa myöhemmin tekemäni marjapuuron värinen kynttilä. Muotti kannattaa täyttää ihan yläreunaan asti, sillä kuten aiemmin sanoin pöytäkynttilävaha kutistuu jonkin verran joten se kutiststuu myös pääliosastakin. 


7. Annoin kynttilöiden kovettua 12 tuntia jonka jälkeen kuorin ne varovasti muotista. Ennen repimistä muotin reunoja kannattaa venytellä irti kynttilästä suuaukon kohdalta jonka jälkeen kuoriminen onnistuu helpommin. 

8. Sen jälkeen leikkasin pohjan langan poikki juuresta ja päällisosan muutaman sentin päästä.

9.  Laitoin kynttilät muovipussiin kaapin perälle kovettumaan vielä 36 tunnin ajaksi ennen kuin kokeilin niiden polttoa. 

Beige väri oli hieman pettymys sillä se näyttää enemmän harmaalta. Pinkki ja valkoinen sen sijaan onnistui hyvin! 




Kynttilä syttyikin nätisti palamaan!



  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

6 comments

  1. Heippa! Ihania kynttilöitä ja kiitos selkeistä ohjeista♥️ Vielä kysyisin että mitä sydänlankaa käytit, jos tilaisin.Tilasin Limepopista värejä, mutta eroavatkohan kovasti noista mitä käytät? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Katsoin Sinellin sivulta, ja uskon että se jota heidän kivijalkakaupasta ostin oli tätä joka soveltuu 5-7cm halkaisijan kynttilöille: https://www.sinelli.fi/candle-wick-for-stearin-no-stp-size-3x12-100-g-3-m-1-pack ja vaikka sivulla lukee että se sopii steariinille, niin koska lanka on tehty puuvillasta se soveltuu hyvin myös soijavahalle. Pasterolista saa Bekronin valmistamia värejä, mutta harmillisesti Limepopin sivulla ei mainita mikä heidän värien valmistaja on, joten on vaikea sanoa miten värit eroavat toisistaan, mutta hienompia sävyeroja varmasti ainakin on.

      Poista
  2. Heippa! Ihania kynttilöitä♥️ Nyt on aineet tilattu, mutta millaista sydänlankaa käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista! Katsoin Sinellin sivua, ja uskon että se jota heidän kivijalkakaupasta ostin oli tätä lankaa joka soveltuu 5-7cm halkaisijan kynttilöille: https://www.sinelli.fi/candle-wick-for-stearin-no-stp-size-3x12-100-g-3-m-1-pack . Vaikka tiedoissa lukee että se sopii steariinille, niin koska lanka on tehty puuvillasta se soveltuu hyvin myös soijavahalle.

      Poista
  3. Hei!
    Ovatko palaneet hyvin tuolla sydänlangalla?
    Kiitokset ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! On palaneet hyvin, en ole huomannut eroa kaupasta ostettuihin steariinikynttilöihin.

      Poista