diy

DIY Mosaiikki pannunaluset

By Annika - joulukuuta 16, 2023

 


Kävin syksyllä viikonlopun mittaisella työväenopiston mosaiikkikurssilla, ja innostuin siitä kovasti. Mosaiikin tekeminen on vähän kuin palapelin kokoamista, mutta niin että itse kuvan sekä sen muodostavat palat saa itse päättää mieleisekseen. Parasta on että palojen valitsemiseen, leikkaamiseen ja yhteensovittamiseen tulee keskityttyä ihan täysillä ja siinä unohtaa ihan kaikki muut ajatukset, eli se on myöskin hyvin rentouttavaa puuhaa esim. työpäivän jälkeen.

Noiden palojen valitseminenkin kaupassa oli myös tosi kivaa, sillä se on kuin karkkikaupassa olisi, kun saatavana on niin paljon erityyppisiä mosaiikkipaloja (mm. lasimosaiikkia, marmorimosaiikkia, keramiikkamosaiikkia) ja kaikissa sateenkaaren sävyissä. 

Addiktoiduinkin tähän työhön ihan täysillä joten hommasin kurssin jälkeen työvälineet (mosaiikkeja, pihtejä, liimat ja saumalaastit) kotiin, ja nyt olen muutaman illan viettänyt eri projektien kanssa joista nämä pannunaluset olivat ensimmäinen. 


Ostin paloja ja mdf-levyjä ensin kurssille Helsingin Hobby Pointista, mutta sen jälkeen siirryin  Mikkelissä sijaitsevan Mosaiikkimyymälä.com:n asiakkaaksi, joka on nimensä mukaisesti suunnattu ainoastaan mosaiikin ja sen työvälineiden ja oheistarvikkeiden myyntiin. Se on mielestäni valikoimansa ja hintojensa puolesta todella laadukas kauppa, ja toimitusaika on omani ja muiden kurssilla olleiden mielestä hyvin nopea. Itsellä tilauksesta paketin saapumiseen meni vain pari päivää. Tosin hyvä on muistaa että jos tilaa paloja sieltä vain netin välityksellä niin tietokoneen/kännykän ruutu saattaa hieman vääristää värejä. Ainakin itsellä kävi näin kun luulin tilanneeni haalistuneen taivaansinisiä paloja niin luonnossa ne näyttivätkin enemmän harmaalta.

Tarvikkeiden ostamisessa on myös tärkeä huomioida oikeanlaisten turvavälineiden tarve. Palojen leikkaamisen aikana päässä pidetään suojalaseja ja saumalaastin sekoittamisessa hengityssuojainta (pölyämisen takia) sekä koko sauma-aineen työskentelyn ajan täytyy olla kumihanskat kädessä. 

Menin alkujaan kurssille tekemään tarvitsemiani pannunalusia joiden tekemistä nyt siis vielä jatkoin kotona, sillä en ollutkaan ihan tyytyväinen näihin kurssitekeleisiini, sillä ne eivät sopineetkaan keittiön sisustukseen tarpeeksi hyvin. 


Kurssin jälkeen olin muutenkin perehtynyt tekniikkaan paremmin ja minulla oli enemmän aikaa pohtia millaiset aluset halusin, niin näistä uusista tuli paljon mieleisemmät. Sain itseasiassa inspiraation näihin aiemmin kirppikseltä löytämästäni Marimekon kukko ja kana tarjottimesta (alla olevassa kuvassa oikeanpuolimmainen), jossa on ihanan värikäs ja hauska ruutukuviointi.



Mosaiikissa yleensä juju on erimuotoisten, kokoisten ja väristen palojen yhteensovituksessa eli siihen nähden tällainen ruutukuviointi jossa paloja ei leikata ollenkaan on aika tylsä, mutta toisaalta minua kiehtoi tällainen yksinkertaisempi malli jossa lähtökohtana on  palojen värivalinnat ja sijainnit.

Käytin alusina molemmilla kerroilla mdf levyjä (ostettu Hobby Pointista) joiden karhealle puolelle piirsin lyijykynällä avuksi tuon haluamani ruutukuvion ja sen jälkeen sivelin pintaan puuliimaa koska levyn pinta on huokea niin se imaisisi palojen liimaamisvaiheessa liikaa liimaa eikä jäljelle jäänyt määrä pitäisi paloja kunnolla paikoillaan. Eli nyt kun mdf levyn pinta on ensiksi tehty tiiviiksi, niin liimaaminen onnistuu paremmin. 

Mallasin myös noita paloja ensin tuohon aluseen jotta näkisin minkä värisiä ruuduista halusin. Tässä ensimmäisessä mallissa jaoin alusen noin puoliksi mustilla ja valkoisilla isoilla mosaiikeilla ja täytin niiden välejä värikkäillä laatoilla. 


Palojen liimaamisen jälkeen annoin alusten kuivua päivän ja saumasin ne sen jälkeen Kiilto saumalaastilla sävyssä concrete eli betoni.  Tässä kuva mosaiikkikurssin isoista saumalaasti-pöniköistä, itse onneksi löysin rautakaupasta pienemmät 1kg versiot:



Tässä kuvia vielä saumaamattomista töistä. Saumaus tuo kivasti kuvan yhteen kunhan valitsee laastin värin huolella. Kurssilla opettaja ohjeisti käyttämään sellaista laastia jonka  tummuus/vaaleusaste on sama kuin mosaiikeilla keskimäärin. Minulla tosin oli näissä töissä sekä hyvin vaaleita, keskitummia ja ihan mustia mosaiikkeja joista kuitenkin keskitummia eniten joten päädyin käyttämään sen mukaisesti harmaata laastia. Noiden kurssilla tehtyjen alusten saumaamisessa käytin marmorin valkoista sillä niiden taustat oli luonnonvaaleasta marmorimosaiikista tehtyjä.




Tässä kuva kurssilla tehdyistä alusista ennen ja jälkeen saumaamisen:




Laastijauhe sekoitetaan pienen vesimäärän kanssa niin että tuloksena on silkkisen kermainen seos eli kun laastia ottaa lusikkaan ja pitää sitä kallellaan, niin laastin tulee hitaasti valua siitä pois. 


Märkää laastia levitetään työn pinnalle paksuhko kerros käyttäen apuna silikonilastaa. Kun koko pinta on täysin peittynyt ja aineella on ollut aikaa valua kaikkiin saumoihin ja rakoihin ja täyttää ne kokonaan, voi lastalla pyyhkiä työn pinnan varovasti niin että laastia jää palojen pinnalle enää ohuelti. Saumojen kohdalla toki on oltava varovainen ettei niistä lähde ylimääräistä pois vaan että palojen ja saumojen laastin pinta jäävät samaan tasoon. Tässä vaiheessa jos huomataan että saumoihin on muodostunut ilmakuplia levitetään päälle laastia uudelleen jotta reiät täyttyvät. 

Alla kuvassa vasemmalla on meneillään ensimmäinen levityskerta, ja samassa kuvassa oikealla sekä tuon kuvan alla olevassa kuvassa on työt joista on lastalla pyyhitty enimmät laastit jo pois.



Sitten laastin annetaan hieman kuivua (n. 10min) jolloin siitä haihtuu ylimääräinen vesi pois (sen huomaa siitä että laastin pinta muuttuu kirkkaasta sameaksi), jonka jälkeen ylimääräistä laastia voidaan pyyhkiä pois mosaiikkipalojen päältä nihkeän kuivalla ja sileällä liinalla  pienin pyörivin liikkein.

Jos laasti on vielä tässä vaiheessa märkää, sen huomaa heti koska se alkaa vaan sotkea mosaiikkipalojen pintaa, sillä laasti vain pyörii siinä eikä tartu liinaan. Tällöin kannattaa sen vielä antaa kuivua, sillä kuivana sen saa helpoiten tarttumaan liinaan. 

Alla olevassa kuvassa työ jota ei ole vielä puhdistettu liinalla


Ja tässä töitä sen jälkeen. Näissä näkyy palojen päällä vielä ohut kerros laastipölyä, joka kannattaa pyyhkiä pois vasta seuraavana päivänä jolloin saumat ovat kunnolla kuivuneet ja vahvistuneet.




Tässä kuvia valmiista töistä:




Lainasin myös kirjastosta mosaiikkitöihin opastavia kirjoja ja tämä englanninkielinen Mosaic Workshop (Emma Biggs & Tessa Hunkin) osoittautui kattavimmaksi, toki aiheesta löytyy aika hyvin myös suomalaista kirjallisuutta. 


Näiden ruutu-alusten jälkeen päätin kokeilla vielä esittävän kuvan tekoa ylijääneille mdf-levyille. Tässä syntyy kuva muutamasta hyllyllisestä retroja posliini-astioita.










  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments