diy

DIY Nojatuoli rikkinäisestä keinutuolista

By Annika - huhtikuuta 12, 2023

Meillä on maalla liiterissä pyörinyt tämä vanha keinutuolin raato jo monta vuosikymmentä, sillä kukaan ei sitä ole ilmeisesti tarvinnut niin paljoa että olisi viitsinyt sen korjauttaa. Kun sitten jouluna maalla lomaillessani etsin ajanvietteeksi jotain kivaa projektia, muistin yhtäkkiä sen olemassaolon. Keinutuoleja löytyy jo pari muutakin joten halusin tehdä tästä tavallisen tuolin. Kaksi jaloista oli katkennut, mutta muuten se oli ihan hyvässä kunnossa eli se tarvitsi käytännössä vain hieman puukittiä sekä maalia ja uudet jalat.


Aloitin jynssäämällä tuolin Liberonin huonekalujen puhdistusaineella, sillä pintaan oli kerääntynyt varastossa paljon pölyä ja likaa. Hankasin tuolia puunsyiden mukaisesti tuon aineen ja teräsvillan kanssa, ja lopuksi pyyhin pinnat talouspaperilla puhtaaksi. Tämän jälkeen kävin tuolin läpi ensin karkeamman ja sitten hienomman hiomapaperin kanssa ja pyyhin puupölyn pois pölyliinalla.

Istuinosaa (toisin kuin selkämystä) ei oltu tehty umpipuusta, vaan jostain levystä, ja siitä oli reunoista lähtenyt muutamia paloja irti. Nämä paikkasin Clas Ohlsonin valkoisella kititllä ja sen kuivuttua hioin pinnan tasaiseksi. 



Maalasin tuolin Clas Ohlsonin vanhan ajan valkoisella kalustemaalilla, jota olen käyttänyt paljon ennenkin. Käytin maalaamisessa telaa jolla sain aikaan hyvän ohuet kerrokset. Tosin näin jälkikäteen ajateltuna tästä syystä  olisi minun  kannattanut maalata tuoli ensin peittävämmällä pohjamaalilla, sillä ilman sitä sain maalata kerroksia aika paljon jottei tuo puu enää kuultanut läpi. 




Jalkoja en osannut itse tehdä, joten ne oli ostettava erikseen. Halusin vieläpä juuri tietynlaiset jalat; vaaleasta puusta valmistetut, pyöreät ja sellaiset jotka saisi kiinnitettyä tuoliin vinossa kulmassa. Aikaa etsinnälle onneksi oli, sillä en ollut joululomalla ehtinyt viedä istuinosan kunnostusta loppuun asti joten koko tuolin viimeistely sai jäädä pääsiäislomalle.  

Selasin talvella kotimaiset nettikaupat läpi jalkoja etsien harmillisesti tuloksetta, kunnes löysin Saksan Amazon verkkokaupasta nämä pyökistä valmistetut 40cm pituiset jalat. Hintaa neljän jalan setillä oli 40e. Postikulut olivat onneksi ilmaiset ja paketti tuli lähipostiini alle viikossa. 

Pääsiäislomalle saavuttuani maalasin istuinosaan vielä viimeiset pari maalikerrosta ja sen jälkeen lakkasin sen kaksi kertaa Tikkurilan Kiva 30 akrylaattilakalla. Jalat kiinnitin ruuvaamalla tuolin pohjaan ensin jalkojen mukana tulleet laipat, ja sen jälkeen pyöritin jalat kiinni laippoihin.

Ja valmista tuli. Pitää ehkä vielä hommata tähän joku lampaantalja tai vastaava pehmikkeeksi, mutta nätti se on näinkin. 




























  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments