DIY: Pyyhkeiden ripustimet / pidikkeet

By Annika - syyskuuta 01, 2021

Tällä kertaa blogissa valmistuu pyyhepidikkeitä / -ripustimia, jotka ovat mm. kiva tuparilahja-idea

Minun on pitänyt jo jonkin aikaa hankkia nimikoituja pyyhepidikkeitä / ripustimia keittiön seinällä roikkuville käsi- ja astiankuivauspyyhkeille. Minulla kun käy sen verran ahkeria vieraita jotka haluavat tiskata puolestani, niin jotta sekaannuksilta vältyttäisiin olen huomannut että pyyhkeiden nimeäminen olisi ehkä tarpeen. Mutta koska sellaisia pidikkeitä joissa olisi juuri ne haluamani tekstit ei ole tullut missään vastaan, päätin tehdä ne lopulta itse.


Mallia otin minulta ennestään wc:stä löytyvistä pidikkeistä jotka muodostuvat pienestä puukiekosta johon on kirjoitettu pyyhkeen käyttötarkoitus, ja sen alla roikkuvasta verhonipsusta johon pyyhkeen saa kiinni.  Molemmat on kiinnitetty toisiinsa narulla josta on muodostettu myös lenkki josta koko komeuden saa roikkumaan naulaan.

Päätin myös että teen samalla ylimääräisiä pidikkeitä ylimääräisistä kiekoista sillä askartelukaupasta ostamassani pussissa oli kiekkoja 17kpl, ja minulla ei ollut niille 15 ekstralle muuta käyttöä. Näille löytyy kuitenkin varmasti käyttöä tulevaisuudessa, ehkäpä osana tuparilahjaa. 

Tässä on ohjeet jos tekin haluatte kokeilla!

Tarvittavat materiaalit:

  • puukiekot (näiden halkaisija 4cm)
  • narua/nyöriä
  • verhonipsuja 
  • työkalu jolla saa kirjoitettua tekstiä puukiekoille (päätin aluksi tulostaa tekstin tietokoneelta paperille ja liimata ne kiekkoihin mutta myöhemmin hankin tähän tarkoitukseen kohokirjoittimen
  • akryylimaalia haluamassasi värissä/väreissä
  • spraylakkaa (myös siveltävä käy mutta itselläni oli ongelmia saada pinnasta tasaista)

Tarvittavat työvälineet:

  • niittipyssy (nyörin kiinnittämiseen puukiekkoon)
  • pienet askartelupihdit (verhonipsujen päiden taittamiseen)
  • sakset
  • lyijykynä

Kaivoin jemmasta myös puuhelmiä sillä ajattelin ensin että laitan ne roikkumaan kiekkojen alle mutta jätinkin ne pois sillä pidikkeet näyttivät mielestäni kivemmilta ilman. Mietin aluksi myös käytänkö valkoista puuvillanyöriä vai ruskeaa nahkanyöriä mutta päädyin puuvillanyöriin.


Ensiksi irrotin verhonipsuista tuon ripustusosan sillä sitä ei tässä työssä tarvita.

Sen jälkeen maalasin kiekot (6 valkoisella ja 6 mustalla akryylimaalilla)


Lakkaamiseen kokeilin sekä spraylakkaa ja levitettävää huonekalulakkaa. Spraylakka oli mielestäni parempaa sillä sitä sai levitettyä ohuemman kerroksen kun taas huonekalulakkaa tuli helposti siveltimellä liikaa ja lakkapinnasta tuli laikukas.

Sitten avasin tietokoneen ja tein photoshopissa eri fonteilla olevia tekstejä sillä en osannut heti päättää mitä käyttäisin. Loin ensin tyhjän A4-pohjan johon kirjoitin nuo tekstit niin että tulostettaessa niiden koko jäisi hieman pienemmäksi kuin kiekkojen.

Kun olin saanut päätettyä haluamani fontin leikkasin ne paperista irti. Kiinnittämiseen käytin Modge-Podgea ja siistin reunoja vielä mustalla ja valkoisella akryylimaalilla.



Tekstit näyttivät ihan kivoilta mutta jokin niissä ei vain täysin miellyttänyt.  Siksi päätin lopulta hankkia tekstien kirjoittamiseen Dymon kohokirjoittimen sillä pidin sen fontista ja siitä että teksti tosiaan on hieman koholla tarran pinnasta.  



Onneksi pystyin vielä irrottamaan nuo liimatut paperit ja korvaamaan ne näillä kohokirjoitintarroilla.


Seuraavaksi pidikkeet oli kasattava nyörillä yhteen. Tätä varten pihdit, kynä, naulapyssy ja sakset tulivat kuvioon mukaan.


Ensiksi merkitsin kiekon taakse sen ylä- ja alaosan keskikohdat jotta pidike varmasti tulee suoraan kun lenkki ja nipsu kiinnitetään kiekkoon. 



Sitten taivutin pihdeillä nuo nipsun irtonaiset päät yhteen jottei siihen tehtävä solmu karkaa


Kuvassa vasemmalla on ensimmäinen valmistunut pidike josta näkee mallia kuinka nyöri on kieputettu yhteen. Eli ensiksi solmin nyörin kiinni nipsuun niin että nyörin pää jää saman pituiseksi kuin tuo puukiekon halkaisija.

 
Sitten asettelin nipsun kiinni kiekon pohjaan siihen paikkaan johon aiemmin merkitsin lyijykynällä alareunan keskikohdan, ja myös niin että nyörin solmun yläosa tuli kiekon reunan kohdalle. 


Seuraavaksi kiinnitin nitojapyssyllä nyörin paikalleen.


On tärkeää miettiä tarkkaan mihin kohtaan niitin iskee sillä ainakin nämä kiekot ovat hieman kuperia ja kuten alla olevassa kuvassa vasemman puoleisessa pidikkeessä näkyy iskin niitin ensimmäisen pidikkeen teon aikana liian lähelle kiekon alareunaa jolloin niitti tuli etupuolelta näkyviin. Onneksi tämä oli helppo korjata kiskomalla niitti irti pihdeillä ja siistimällä kohta etupuolella uudella maalikerroksella.


Sitten muotoilin samasta narusta sopivan kokoisen ripustuslenkin ja kieputin narun kolmannen kerran tuohon keskelle kiekkoa.


Ja niittasin sen kiinni sekä siistin narunpätkät lyhyiksi. 


Sitten iskin narut kiinni vielä kolmannen kerran nitojalla. Testasin lopuksi myös narun pysyvyyttä nykimällä narua lenkistä mutta niitit tekivät tehtävänsä ja naru oli tiukasti kiekossa kiinni.


Siinä se sitten oli ja pidikkeet olivat valmiit!





Hintaa projektille tuli: 26e (minulta puuttuneet tarvikkeet olivat: kohokirjoitin 13e, nyöri 6e, puukiekot 7e) ja yhdelle pidikkeelle hintaa tuli siis 1,53e.


  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments