DIY: Yötaivaan väristä palasaippua

By Annika - syyskuuta 13, 2021

 


Tällä viikolla päätin tehdä monen vuoden jälkeen taas saippuaa! Minulla oli nimittäin etsinnässä jokin pieni ja käytännöllinen lahjaidea kavereille annettavaksi, ja koska he pitävät kauneus-/ihonhoito asioista ajattelin että itsetehty palasaippua olisi oikein kiva ylläri.  

Pienen googlettelun jälkeen selvisi ettei saippuantekoprosessi ole niin kauheasti muuttunut näiden vuosien aikana (viime kerrasta onkin vierähtänyt jo 15 vuotta), ja sen valmistamiseen tarvittaisiin edelleen massaa sekä haluamiaan värejä ja tuoksuja. Törmäsin googlettelun seurauksena myös "Kaikki paketissa" blogiin jossa saippuaa oli tehty kotimaisen Limepop - nettikaupan tuotteilla, ja koska Aleksin ja Janin tekemät saippuat oli yksinkertaisesti niin ihanan näköisiä päätin itsekin tilata tarvikkeet Limepopista. 

(Huom. tätä postausta EI ole tehty yhteistyössä ko. yrityksen kanssa eli seuraavat mielipiteet on täysin omiani.)

Massavaihtoehtoja oli kirkas, valkoinen ja hyytelömassa. Päädyin kirkkaaseen sillä ajattelin että värit ja glitter erottuisivat siitä parhaiten. Hyytelömassaa taas olisi kiva kokeilla sitten kun olen ensin palauttanut mieleen saippuan valmistuksen pääperiaatteet tällä perusmassalla. 

Mietittyäni kirjaimellisesti useamman päivän eri glittereiden, pigmenttivärien ja tuoksujen välillä päätin valmistaa kahta erilaista saippuaa, sillä en malttanut tyytyä vain yhteen. Ensimmäiseen saippuaan tulisi tuoksuksi kirsikkaa ja värisi viininpunaista pigmenttiä ja kultaista glitteriä. Toiseen saippuaan valitsin yönmustan pigmenttivärin sekä sinistä glitteriä, ja myös tähän haluan käyttää tuota samaa kultaista glitteriä kuin ensimmäiseen. Tuoksuksi valitsin karhunvatukka-vaniljan. 

Tosiaan päädyin tilaamaan tuotteet Limepopista myös siitä syystä että heidän tarjoamat pigmentit ja glitterit on täysin muovittomia, eli saippuaa käytettäessä luontoon ei pääse ollenkaan ikävää mikromuovia.

Olin positiivisesti yllättynyt sillä tilasin tuotteet sunnuntaina ja ne saapuivat postiin jo keskiviikkona. Lisäksi kun avasin paketin glitterit, pigmentit ja tuoksut vaikuttivat todella hyvälaatuisilta! Jos saippuan valmistus siis kiinnostaa niin suosittelen Limepop:ia lämpimästi. Limepopilla on siis suomalainen yritys joka toimii netissä eli sillä ei ole kivijalkakauppaa vaan tuotteet postitetaan sen pääkonttorilta Helsingistä. 

Päätin ensin harjoitella saippuan tekoa tällä yötaivaan värisellä saippualla ja teen kirsikkasaippuat sitten lähempänä lahjan antohetkeä.  Teen kyllä myöhemmin vielä erillisen kirjoituksen niistäkin. 

Yötaivaan väriseen saippuaan tarvitaan:

  • kirkasta saippuamassaa 
  • mustaa mica pigmenttiä
  • kullanväristä glitteriä 
  • sinistä glitteriä 
  • karhunvatukka-vanilja tuoksuöljyä tai muuta haluamaasi tuoksua
  • silikonimuotteja
  • saippuan sulatusastia (kuumuuden kestävä)
  • sekoitustikku
  • halutessasi pieni astia värien sekoittamiseen ennen saippuaan kaatamista
  • alusta, esim. pyyhe


Ensin mittasin kuinka paljon muotti tulisi vetämään sulaa saippuamassaa. Halusin tehdä kaksi ampiaista ja kaksi sudenkorentoa joten kaadoin dl-mitalla vettä aina yhteen muottiin kerrallaan nähdäkseni paljon siihen mahtuu. Tässä tapauksessa yksi valmis saippua tarvitsee 0,5dl massaa eli neljään se tarkoittaa yhteensä 2dl saippuaseosta.

En ollut varma kuinka paljon yksi gramma massaa olisi desilitroina joten päädyin summan mutikassa leikkaamaan 0,5kg massamötikästä 200g kokoisen palan ja pilkkomaan sen kuutioiksi. Lähdin liikkeelle siis arviosta että 1dl vastaisi 100g:a ja jos tämä ei pitäisikään paikkaansa voisin tarvittaessa aina lämmittää saippuaa lisää tai kaataa ylimääräisen noihin pieniin muotteihin.


Kuinkas kävikään arvioni osui prikulleen oikeaan ja 200g saippuamassaa tulikin 2dl. Sulatin massan mikrossa 80% sen maksimitehosta noin 20 sekunnin erissä aina tikulla välillä hämmentäen.



Kun olin hämmentänyt massaa hieman ettei se olisi niin kuumaa oli aika lisätä värit ja tuoksut. Väreissä menin oikeastaan silmätuntumalla lisäten värejä pikkuhiljaa kunnes seos näytti siltä kuin halusin. Tuoksua lisäsin myös hajutuntumalla noin 7 tippaa.  


Tämän jälkeen kaadoin liemen muotteihin. Päälle muodostui jo pientä kuplavaahtoa mutta se lähti itsestään pois kun massa alkoi jähmettyä. Koska palat olivat aika paksut jätin saippuan jähmettymään muotteihin yön yli. Kun massa oli jäähtynyt laitoin muotin päälle paperin jottei pölyä yms. roskaa tarttuisi saippuoihin.


Tässä on valmiit tulokset! 


Limepopin sivuilla neuvotaan että glitteriä kannattaa lisätä seokseen kun se on jo vähän jähmeämpää sillä jos seos on vielä kuumaa niin glitterit saattavat pudota muotin pohjalle. Itse lisäsin glitterin arviolta noiden muutaman minuutin jälkeen kun olin ottanut seoksen pois mikrosta ja mielestäni glitter levittäytyi hyvin tasaisesti.


Täytyy sanoa että pidän erittäin paljon tästä karhunvatukka-vaniljan tuoksusta. Se on ihanan syvän makea muttei kuitenkaan liian äklö. 


Jos saippuapaloja ei heti tarvitse ne kannattaa laittaa ilmatiiviiseen paikkaan eli esim. muovipussiin tai sellofaanin mutkaan jotta ne pysyvät kosteina. Nämä laitoin minigrip pusseihin ja kaappiin odottamaan käyttöä. 

Hintaa projektille tuli: 20e joka sisälsi saippuamassan, värit ja tuoksun. Muut tarpeet kuten muotit löytyivät minulta jo ennestään.  Burleski pigmentti ja kirsikkapommi-tuoksu olivat lisäksi 5e. 

































  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments