DIY Reppu Tiiliskivi kankaasta

By Annika - elokuuta 09, 2023

Käynnistin tänä syksynä säännöllisen uintiharrastuksen ja itseäni tähän rutiiniin kannustaakseni ajattelin hankkia uuden uimarepun. Tähän asti olen käyttänyt työreppua, mutta on jotenkin työlästä aina vaihtaa siihen niitä tavaroita vuorotellen niin erillinen reppu tuntui siinäkin mielessä hyvältä ajatukselta.

Marimekolla olisi ollut tarjolla pari hyvää vaihtoehtoa veronpalautuksieni hurvitteluun, mutta koska puolivuosittainen vakuutusmaksu oli myös maksettava tässä kuussa niin palautukset oli laitettava kokonaan siihen. Mitään kivaa edullisempaakaan vaihtoehtoehtoa ei löytynyt, ja sitten muistin että minulla on jemmassa vielä aika hyvänkokoinen pala tätä Marimekon mustavalkoista Tiiliskivi muovitettua kangasta (nurja puoli muovia ja päällinen puuvillaa) eli repun ompelu itse tuntui loppuviimein luontevimmalta, vaikken siis ole repun reppua elämässäni tätä ennen tehnyt.

Tiesin etten mitään monimutkaista yksilöä pystyisi toteuttamaan mutta onneksi siihen ei ollut tarvetta. Varsinkin kun kangas oli itsessään paksuhkoa ja jämäkkää, sekä muovitettu sisäpuoli olisi helpompi pitää puhtaana kuin puuvillakangas, niin erillistä vuorta minun ei tarvinnut ommella. Kaavankin luonnostelin itse, jotta sain sen mahd. yksinkertaiseksi. 

Siitä tuli lopulta tällainen aika suoralinjainen malli, jossa yläosan saa yksinkertaisesti taiteltua päällekkäin läpäksi, ja suljettua remmin ja lukon avulla. Tähän olisi saanut helposti eteen tai sivuille tehtyä taskujakin koska kangasta jäi pieniä paloja yli, mutten kokenut niille tarvetta. 

Repun koko on suljettuna n. 35 x 40 x 12 cm (ja kokonaan avonaisena 35 x 60 x 12 cm), koska sen verran kangasta minulla oli käytettävissä. Eli leikkasin palasta viisi osaa:

etu- ja takaosa molemmat 37x64cm
sivuosat 2kpl (14x64cm) 
pohja 1kpl (14x37cm)

Kaikissa palojen sivuissa oli 1cm saumavarat mukana, sekä etu-, taka- ja sivuosien korkeudessa vielä 2cm ylimääräistä yläreunassa, sillä tulisin myöhemmin kääntämään repun suuaukon reunat sisäänpäin ja ompelemaan, jotta reunasta tulisi siisti.


Leikattujen palojen avulla mallailin silmämääräisesti lopulliselle repulle mielestäni hyvän korkeuden eli tuon 40cm, jolloin loppu 20cm tuosta korkeuden yläosasta jäisi läppäosaksi. Toki jos tavaraa pitää saada mahtumaan enemmän voi remmiä säätää pidemmäksi ja taittaa yläosaa vähemmän jolloin repun korkeus kasvaa, mutta valitsin tuon 40cm jo tässä vaiheessa optimikorkeudeksi, sillä siihen kohtaan kiinnitiin myöhemmin nuo olkaremmit sekä kantolenkin.

Hobbypointista ostin 11 eurolla 3- ja 4cm levyiset mustat remminauhat sekä mustan muovisen lukon. Leveämpi nauha tulisi olkaremmeiksi ja kapeampi repun sulkemista varten. 

Ensin ompelin etukappaleen pohjareunaan keskelle tuota kapeampaa nauhaa niin, että pääty kääntyi muutaman sentin kankaan nurjalle puolelle. Arvioin silmämääräisesti mihin korkeudelle repun etuosaa halusin lukon alaosan asettuvan, jonka jälkeen leikkasin ylimääräisen osan nauhasta pois, käänsin sen pään pari kertaa sisäänpäin ja ompelin kiinni. Sitten ompelin nauhan reunat myös kankaaseen kiinni.

Takapalaan kiinnitin keskelle tuota samaa nauhaa koko pituudelle, ja jätin yläosassa pään vielä pitkäksi sillä kiinnitin lukon yläosan siihen vasta kun reppu oli ommeltu ja pystyin sovittamaan sen sopivalle kohdalle.

Takaosaan kiinnitin vielä olkahihnat joiden sijaintiin ja pituuteen otin mallia vanhasta työrepustani. Eli repun alaosassa remmien kiinnitys tapahtui 10 cm etäisyydelle pohjasta ylöspäin sekä 23cm etäisyydelle toisistaan. Yläosassa taas kiinnitys tapahtui muutamaa senttiä laukun tulevasta 40cm korkeudesta alaspäin sekä 13cm etäisyydelle toisistaan (mitattuna remmien ulkoreunoilta). Remmien lenkkien pituus taas oli 70cm. Kiinnitin remmit nuppineuloin niin että alareunassa remmien päädyt taitoin piiloon kankaan nurjalle puolelle ja repun yläreunassa taitoin remmien päät sisäänpäin pari kertaa ja sitten kiinnitin kankaaseen. 

Ommeltuani nauhat etu- ja takaosaan aloitin repun kokoamisen. Ompelin ensin etupalan ja toisen sivun yhteen oikeat puolet vastakkain ja sen jälkeen lisäsin reppuun aina yhden osan kerrallaan jättäen pohjan viimeiseksi.








Jätin reppuun niin paljon ylimääräistä sulkuremmiä että reppu mahtuisi olemaan melkein tuon 60cm korkea mikäli tavaraa täytyisi sopia reppuun enemmänkin.


Tässä vaiheessa tajusin että haluan repun taakse yläreunaan lenkin josta reppua voi tarvittaessa kantaa kädessä tai ripustaa, joten leikkasin mielestäni sopivan pituisen palan tuota 4cm leveää olkahihna nauhaa ja ompelin heti olkaimien yläpuolelle.


Viimeisenä vaiheena repun ollessa vielä väärinpäin taitoin ja ompelin yläreunat nurjalle puolelle 2cm. Koska kangas on paksua en uskaltanut tehdä kaksinkertaista käännöstä ompelukoneeni takia, mutta onneksi tämä kangas ei ala purkaantumaan helposti.


Tässä valmis reppu!






  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments