­
­
diy

Itse tehty talvinen Unikko kangaskassi

By Annika - tammikuuta 17, 2022

Itse tehty Marimekon turkoosi kangaskassi

Havahduin tässä yksi tammikuun tiistai siihen, että tätini syntymäpäivä oli tulossa muutaman päivän päästä, mutta hänelle aikomani lahja ei ollutkaan valmistunut itsestään, vaan minun olisi pitänyt ehkä tehdä asialle jotain. Joten pienenä iltapuuhana ompelin hänelle tällaisen talvisen ostoskassin, eli shopperin, ompelujemmasta löytyneestä Marimekon turkoosin sinisestä Unikko-kankaasta. 

En ollutkaan ennen ommellut kangaskasseja, joten olen kyllä aika ylpeä että tällaisessa entisessä kutosen kässän oppilaassa oli tähän taitoja (vaikka kolme tuntia se vaati). Ensimmäistä kertaa ommellessani en edes möhlinyt missään kohdassa, vaan kaikki sujui ilman purkamisia ja kirosanoja. Ja kirsikkana kakussa lopputulos oli myös halutunlainen. Mallia toki katsoin muilta kokeneemmilta ompelijoilta kuten Virhetikki -blogista ja Katrin Tilkkublogista mutta koska halusin vähän erimallisen ja kokoisen laukun niin muokkasin sen pohjalta ohjeita vähän uusiksi. 

Valmiin laukun mitoiksi tuli 45cm (yläreunan leveys) x 35cm (korkeus) ja 8cm (pohjan syvyys) Hihnat ovat n. 15cm korkeudella ja päät reunassa kiinni 10cm etäisyydellä toisistaan.

Materiaalit:

  • Unikko kangasta 50x90cm (kassi)  ja 2kpl 12x40cm (hihnat)
  • Silitettävää tukikangasta 50x90cm
  • Lankaa
  • Tarvikkeet: ompelukone, silitysrauta, sakset, nuppineuloja

Vuorta en laukkuun tehnyt (koska olin unohtanut ostaa kangasta), joten käytin pelkkää tukikangasta. Marimekon puuvillakangas kun on aika ohutta, niin tukikangas tuo laukkuun paljon ryhtiä ja jämäkkyyttä.

Alla kuvassa oikealla tukikangasta valmiiksi 50x90 kokoinen pala, ja vasemmalla 50x150 kokoinen pala unikko kangasta josta leikkasin 50x90cm palan kassiin, ja hihnoihin 2kpl 12x40cm kokoista palaa


Aloitin silittämällä ryppyisen unikko kankaan sileäksi, jonka jälkeen silitin sen nurjalle puolelle puuvillaisen tukikankaan. Minulla ei tosin ollut kotona leivinpaperia jota olisi pitänyt laittaa silitysraudan ja kankaan väliin, joten silitin ilman sitä. Onneksi tästä ei tullut mitään ongelmia eli liimasotkuja ei syntynyt. Silitin kankaat kahden pisteen voimakkuudella, ja pidin rautaa kankaiden päällä yhdessä kohdassa aina noin 10 sekuntia. Höyryä ei saanut käyttää ollenkaan.

Sitten hihnojen pariin. Käänsin pitkät reunat nurjalle puolelle niin, että molemmat reunat asettuivat hihnakankaan keskikohtaan, ja sitten taitoin vielä koko hihan kaksin kerroin. Valmis hihna on näin 3x40cm kokoinen. Silitin hihnat tällä tavalla taitettuina, ja ompelin avonaisen reunan kiinni.




Sitten otin käsittelyyn taas itse kassi-osan, ja taitoin kankaan kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain, ja ompelin sivut umpeen.

Taitoin kassin pohjan reunan kolmioksi niin, että sivu- ja pohjasaumat asettuivat vastakkain kolmion keskelle, ja piirsin apuviivan kohtaan, jossa vaakasuuntainen mitta oli 8cm eli näin laukun pohjasta tulee 8cm leveä. Ompelin reunat umpeen viivojen kohdalta.



Kassin ollessa nurinpäin taitoin sen yläreunat nurjalle puolelle 4cm, ja sitten käänsin reunan vielä 1cm tuon alkuperäisen käänteen sisälle, jolloin kankaiden ompelematon reuna jää kokonaan käänteen sisälle piiloon. Laitoin reunat kiinni nuppineulalla.

Ennen ompelua kiinnitin vielä hihnat paikalleen niin, että niiden molemmat päät tulivat 10cm etäisyyksille laukun sivureunoista. (Jos hihnojen päät olisivat lähempänä toisiaan kassin reunoilla ei olisi tukea ja ne lässähtäisivät kasaan kassia kannettaessa) 

Laitoin hihnojen päät ensin taitteen alle jolloin hihnalenkit osoittivat laukun pohjaa kohti, ja sitten taitoin ne käänteen päälle, jolloin ne nyt olivat oikein päin, eli tulivat kassin yläreunan yli. Sitten ompelin yläreunan taitteen reunaa pitkin kiinni, ja hihnojen vahvikkeeksi ompelin hihnojen juuriin neliöt.


Kuten alla olevasta kuvasta näkyy asettelin hihnat kassiin niin että niiden kiinni ommellut reunat tulivat hihnan muodostaman kaaren sisäpuolelle.


Tämä kolmen sentin leveys hihnoissa on mielestäni todella hyvä, sillä ne tuntuvat tukevilta kassia kannettaessa. Kassi mahtuu myös olalla kannettavaksi joten leveät hihnat tuovat mukavuutta. 


Lopuksi käänsin kassin oikein päin ja leikkasin pois ylimääräiset langat. Tukikangas tosiaan tuo kassiin hyvin ryhtiä, ja sen tarjoama valkoinen tausta vahvistaa ohuen unikko-kankaan värejä. Tosin, kuten kuvista näkyy, kassin yläosa luhistuu hieman keskeltä, ja tarkoittaa että minun olisi pitänyt ehkä sittenkin sijoittaa hihnojen päät lähemmäs toisiaan. Tukikangas olisi silloin auttanut pitämään myös reunat pystyssä. No, opinpahan tästäkin jotain ensikertaa varten. 

Itse tehty Marimekon unikko turkoosi kangaskassi

Rahaa kassin tekemiseen meni 11e (tukikangas 8e, Marimekon kangaspala 3e) 

Itse tehty Marimekon unikko turkoosi kangaskassi

Itse tehty Marimekon unikko turkoosi kangaskassi

Itse tehty Marimekon turkoosi unikko kangaskassi

Itse tehty Marimekon turkoosi kangaskassi

Sisälle käärin vielä pari tekemääni kynttilää, eli kassi toimii myös ekologisena käärepaperina.  

Itse tehty Marimekon turkoosi kangaskassi

Itse tehty Marimekon turkoosi kangaskassi

Itse tehty Marimekon turkoosi kangaskassi






  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments