70-luvun retro jakkaroiden tuunaus

By Annika - tammikuuta 10, 2022



Täytyy sanoa että tämä DIY projekti on ehkä lempparini vuodelta 2021, sillä rakastan kaikkea retroa ja näitä 1970-luvun metallijakkaroita retrompaa saakin hakea. Nämä olikin sopivasti myös viime vuoden loppuhuipennus, sillä sain nämä valmiiksi joululomalla.

Löysin nämä yksilöt meidän navetasta, ja alun perin ne oli ilmeisesti hankittu vanhaan pirttiin eli isäni lapsuuden kotiin joka purettiin vanhempieni uuden talon tieltä 90-luvun alussa. En itse muista nähneeni näitä koskaan aiemmin, joten en tiedä mistä tallin tai varaston nurkasta isäni oli ne nyt penkonut romukuormaan heitettäväksi. Pahaan kuntoon ne ainakin olivat joutuneet, mutta tiesin että kyllä ne vielä pelastettavissa olivat. 



Kuten näkyy toiseen oli joskus vaihdettu päällinen vanerista ja toisessa oleva alkuperäinen päällinen oli rikkinäinen ja lahoamassa. Valkoiset metallijalat taas olivat likaiset ja osin ruosteiset.



Suunnitelmana oli siis alusta lähtien sekä päällisten uusiminen, ja metalliosien puhdistus ja maalaus. Löysin kuin ihmeellä entisen viljamakasiinin nurkista ilmeisesti joskus jostain toisesta jakkarasta irrotetun pyöreän 30cm halkaisijaltaan olevan puulevyn josta päätin tehdä toiseen uuden päällisen.


Toista samanlaista en onnistunut löytämään, joten sahasin sellaisen vanhasta huonekalulevystä (eli vanhasta tietokonepöydästäni). Hommaa siinä olikin kun työkaluna oli vain käsisaha, ja reunoista ei tullut ihan täysin pyöreitä, mutta se sai välttää sillä levy jää kuitenkin pehmusteen alle piiloon.

Sitten irrotin vanhat päälliset metallirungosta ja aloitin niiden putsaamisen. Asetonilla (= kynsilakanpoistoaineella) ja ihmesienellä sain suurimmat liat pois, paitsi että jalkoihin jäi edelleen kellertymää joten uusi maalipinta oli niihin saatava. Jalkojen yläosat oli myös päässeet pahasti ruostumaan, mutta onneksi 12 tunnin liotus valkoviini-/sitruunaetikkaseoksessa, ja hankaus sienellä sai ruosteet suurimmaksi osaksi pois.
 
Tässä kuvassa jalat on jo puhdistettu mutta päällisosat ovat vielä ruosteen vallassa

Jakkarat ruosteenpoistoaineen jälkeen

Päätin kuitenkin maalata nämä metallinväriset osat Mastonin AntiRust-primer pohjamaalilla ja sen jälkeen tavallisella Mastonin valkoisella Spraymaalilla jotta ruoste ei vaan palaisi.


Pohjamaali oli hyvin peittävää, ja teki metallin pintaan hyvin tasaisen kerroksen johon oli hyvä maalata päälle valkoisella maalilla.



Sitten oli päällisten vuoro. Maalasin päälliset toiselta puolelta valkoiseksi spraymaalilla sillä ne jäisivät näkyviin jakkaran pohjassa. Tämän jälkeen leikkasin pehmustelevystä päällisten kokoiset palat ja kiinnitin ne liimalla puulevyihin jotta pehmustelevy ei varmasti ala liikkumaan kankaan alla.




Sitten ruuvasin porakoneella levyt kiinni jakkaroihin, ja pujotin jalkoihin uudet valkoiset tassut/tulpat. Ostin vahingossa muutaman millin hieman liian isot joten ne eivät pysyneet jaloissa kiinni itsestään, mutta ratkaisin ongelman liimaamalla ne kiinni. Lisäsin jalkojen pohjiin myös pehmusteet ettei ne tulisi varmastikaan naarmuttamaan lattiaa.


Päällystämiseen käytin Marimekon paksua ja kulutusta kestävää markiisikangasta. Tämä kukkatori- niminen kuosi on jakkaroiden tapaan 70-luvulta, joten ne sopivat yhteen täydellisesti. 



Leikkasin siitä n. 45cm halkaisijaltaan olevat ympyrät ja levitin ne lattialle oikea puoli lattiaa vasteen. Asettelin jakkarat niiden päälle ja niittasin kankaan jakkaran päällisen alapuolelle kiinni. Lopuksi leikkasin ylimääräisen kankaan pois.


Harkitsin vielä toisen jakkaran jalkojen maalaamista mustaksi, sillä se olisi sopinut päällisen pohjaväriin, mutta päätin kuitenkin kunnioittaa alkuperäisten tyyliä sillä ovathan nämä valkoiset metallijakkarat aika ikonisia.


Tähän projektiin kului rahaa noin 35e. Muut tarvikkeet ja materiaalit löytyi omasta takaa paitsi Marimekon kangas (15e), tulpat (6e), pehmustetassut (3e), valkoviinietikka (3e) ja ruosteenesto pohjamaali (8e).







  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

2 comments

  1. Lähtötilanne on ollut hurja, jakkarathan olivat aivan järkyttävän huonossa kunnossa. Hienoa, että sait ne pelastettua! Lopputulos on oikein onnistunut, tuo Marimekon kangas on tosi kaunista ja ihanan värikästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Joo nämä tuo kyllä muuten vaaleaan sisustukseen paljon pirteyttä!

      Poista