DIY: Likaa ja kosteutta hylkivä kangaslaukku

By Annika - joulukuuta 20, 2022

 


Sain tädiltäni tilauksen tehdä kaksi kangaslaukkua häneltä saamastani joulun punaisesta Marimekon Troikka-kankaasta ja jotka hän sitten voisi antaa eteenpäin joululahjoina tutuilleen.

Laukkujen teko oli aika nopea ja vaivaton projekti, mutta erona aiempiin tekemiini laukkuihin tavoitteena oli saada näiden pinnasta hieman kestävämmät ja helpommin puhtaana pidettävät. Siksi päätin kokeilla pientä niksiä jonka olin kuullut pari vuotta sitten yhdellä ompelukurssilla. Sen mukaan jos kankaan käsittelee nestemäisellä sauna-vahalla kankaan pintaan muodostuisi kalvo joka hylkii likaa ja pientä kosteutta. Eli laukun saisi kalvon ansiosta näin ollen helpommin pyyhittyä rätillä puhtaaksi kun se ei olisi niin huokoinen.

Ostin K-Raudasta pienen purkin Supi-saunavahaa (kannattaa katsoa tarkkaan että ostaa sitä väritöntä versiota) sekä sileän siveltimen. Ennen ompelua silitin kankaan (sekä päällinen että vuori tulevat samasta kankaasta ja tein käsittelyn molemmille),  ja asetin sen pöydälle leivinpaperin päälle.

Sitten sekoitin vahan huolellisesti puutikulla ja sivelin vahaa kankaan pintaan niin että vaha upposi koko kankaan läpi. 

Annoin kankaan kuivua vuorokauden (irrotin sen leivinpaperista ja ripustin kylppäriin kuivumaan, kangas imi vahan niin hyvin ettei se tiputtanut sitä lattialle ollenkaan) jonka jälkeen siitä oli tullut huomattavasti jäykempi mutta se oli yhä ommeltavissa. Kankaan tekstuurista ei tullut mitenkään ns. liukas mutta kalvo pintaan oli selkeästi syntynyt. Jos kankaan laittaisi vesihanan alle se kyllä kastuisi eli siitä ei tullut mitenkään täysin vedenpitävä. 

Silitin kankaan uudelleen sillä se oli hieman rypistynyt ja leikkasin siitä yhtä laukkua varten neljä samanlaista palasta, 2 vuoreen ja 2 päälliseen, piirtämäni kaavaa hyväksikäyttäen. Ostamani kehykset olivat 10cm leveät ja piirsin kaavan niin että laukku levenisi hieman pohjaan päin 13cm:ksi ja siitä tuli 18cm korkea. Sitten ompelin vuoripalat yhteen, päällispalat yhteen sekä lopuksi yhdistin nämä yhdeksi pussukaksi. Tämän jälkeen liimasin pussukan yläreunan kehyksiin kiinni.

(Jos kaipaat ohjeita kaavan piirtämiseen tai ompeluun voit tsekata tämän aiemman postaukseni)

Lopuksi ompelin kapean hihnan josta tuli 130cm pitkä jolloin laukku tuli päälle laitettuna istumaan vyötärön kohdalle. Kiinnitin hihnan laukkuun karabiinilukoilla.




  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments