10 x DIY- / Käsityölupaukset vuodelle 2022

By Annika - tammikuuta 04, 2022




En näin vuoden vaihtuessa yleensä harrasta mitään perinteisiä uuden vuoden lupauksia, mutta harrastuspohjalta on kyllä mukavaa haaveilla mitä kaikkea askarteluun, käsitöihin ja muihin DIY-projekteihin liittyen sitä haluaisi tehdä ja kokeilla seuraavana vuonna. En halua pakottaa itseäni orjallisesti toteuttamaan joka kohtaa jottei ilo häviäisi harrastamisesta, mutta halutut päämäärät on hyödyllistä kuitenkin tiedostaa ja pitää mielessä. 

1. Vanhan lääkekaapin tuunaus

Aloitetaan varman päälle yhdestä DIY projektista, jota en ehtinyt tämän vuoden puolella toteuttamaan, joten se jää pakostakin ensi vuodelle. Vahmpieni varastossa on istunut vuosikymmeniä vanha puinen lääkekaappi, jonka haluaisin ottaa käyttöön. Tätä ennen se kuitenkin tarvitsee maalausta, uuden vetimen, sekä vähän jotain ekstraa, mikä saisi sen näyttämään yksilöllisemmältä.

2. Vitriinin tekeminen vanhoista ikkunoista

Tämä DIY toive taas on paljon kinkkisempi, ja en ole varma riittääkö minulla taitoja sen toteuttamiseen. Mutta nähtyäni netissä kuvia vanhoista ikkunoista tehdyistä vitriineistä ihastuin niihin niin paljon, että haluaisin yrittää samanlaisen tekoa. Meidän vanhassa tallissa kun on kasa n. 100 vuotta vanhoja ikkunoita, jotka kelpaisivat hommaan hyvin. Muita materiaaleja, merkittävimpänä puulautoja, meillä ei ole, joten työ vaatisi investointeja. Lisäksi, en ole ikinät valmistanut mitään linnunpönttöä suurempaa esinettä, joten kaappi pitäisi suunnitella ja toteuttaa ekstra-huolella.


3. Huivin neulominen mohair-villalangasta

Tämäkin toive saattaa ollaa hieman haastava, sillä olen viimeksi neulonut ala-asteella, jolloin sain todistukseen kässän arvosanaksi kuutosen. Mutta koska en haluaisi upottaa omaisuutta valmiin mohair huivin hankintaan, niin itse neulominen taitaa olla se ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto. Tätä varten pitäisi hommata langan lisäksi puikot, ja pyytää äitiä näyttämään miten sitä nurjaa ja oikeaa neulottiinkaan.

4. Resinin eli hartsin uudelleen kokeileminen

Kokeilin hartsikorujen valmistamista noin seitsemän vuotta sitten, mutta sen jälkeen innostus lopahti. Nyt olen nähnyt youtubessa niin ihania hartista tehtyjä koruja sekä shaker-avaimenperiä, että pakko niiden tekemistä on taas itsekin kokeilla. 

5. Työväenopiston kursseilla käyminen

Tämä toive ei niinkään liity mihinkään tiettyyn projektiin, vaan siihen että saisin itseni raahattua tänä vuonna useammalle työväenopiston käsityö-/askartelukurssille kuin vuonna 2021. Ja kurssien tulisi liittyä sellaisiin aineisiin/teemoihin, joita en ole vielä kokeillut.

Työväenopistossa syntynyt kukkaro, joka on tehty isotätini vanhasta pöytäliinasta

6. Askartelu- tai käsityökerhoon liittyminen 

Olen luonteeltani sellainen, että tykkään näperrellä käsitöitä/askarteluja itsekseni vaikka kuinka kauan, mutta viime aikoina olen ajatellut miten mukava olisi joskus harrastaa sitäkin yhdessä. Etenkin viime syksyllä käydessäni työväenopiston kukkaron valmistus kurssilla huomasin, miten mukava on olla yhdessä ihmisten kanssa jotka on ihan yhtä hulluna tähän tekemiseen kuin itsekin.  Olisikin kiva päästä johonkin ryhmään ompelupiiriin tai vastaavaan, sillä noilla työväenopiston kursseilla itse oppiminen vie aina suuren osan ajasta ja huomiosta. 

7. Kirjonnan ja tuftauksen oppiminen

En ole kumpaakaan koskaan kokeillut, mutta haluaisin kovasti tehdä jonkin pienen ryijyn kotiini koristeeksi. 

8. Piirustustaidon opettelu perusteista alkaen

Olin lapsena kova piirtämään, vaikka taitoa tai mielikuvistusta ei kauheana löytynyt. Haluaisin nyt opetella piirtämään paremmin ihan perusteista lähtien. Etenkin perspektiivipiirtäminen kiinnostaa.

9. Keramiikan valmistaminen / saven valaminen

Ensimmäisen ja ainoan kerran kokeilin saven valamista ja muotoilua lukion kuviksen tunnella, mutta sittemmin en ole sitä päässyt mihinkään kurssille yms. tekemään. Omien kulhojen ja ruukkujen teko kuitenkin houkuttaa, joten toivottavasti vuonna 2022 siihen tulee mahdollisuus.

10. Kankaan maalaaminen/paintanta ja ompelu

Kävin muutama vuosi sitten Aallon avoimessa yliopistossa kokeellisen kankaan painanta kurssin, jonka jälkeen en ole aiheeseen pahemmin paneutunut, mutta nyt tuntuu että minulla voisi taas olla ideoita omiin kankaisiin sekä niiden hyödyntämiseen. Erityisesti luonnolliset värjäystavat kiinnostavat!

Tässä oli oma listani. Haluaisin mielelläni myös kuulla teidän toiveita/lupauksia joten voit kirjoittaa niitä vapaasti kommentteihin!



  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments