Vanhan peilin kunnostus

By Annika - huhtikuuta 21, 2023

Olen pitkään etsinyt kotini eteiseen jotain kivaa vintage peiliä, mutta oikean kokoista ja tyylistä ei vain suostunut tulemaan vastaan kirppiksillä tai tori.fissä. Pääsiäislomalla sen sitten löysin Kajaanista Tavarakirppikseltä huokeaan viiden euron hintaan, tosin se piti minun sitten raahata junassa takaisin Helsinkiin.

Googlettelun perusteella tämä muistuttaa Mäkisen kuvastimen peilejä, tosin tämä saattaa hyvinkin olla jonkun muunkin tekemä, sillä tässä ei ole takana mitään tunnistetarraa. Ajallisesti se on oman hataran arvion mukaan ehkä jostain 1960-70-luvulta.

Peili oli melko hyvässä kunnossa lukuun ottamatta tahroja, yhtä tarraa sekä pieniä sinitarran jälkiä. Aloitin pesemällä peilipinnan ihmesienen ja veden avulla puhtaaksi kevyemmistä tahroista. Pokemon tarran (veikkasin ensin Poliwhirliksi mutta se olikin Poliwrath) ja sinitarran sain pois liottamalla peilin pinnassa kuumaa vettä johon laitoin pari tippaa fairyä ja sen jälkeen hankasin tiskisienellä tarran liimajämät pois.



Puukehyksissäkin oli jonkin verran itsepäisiä tahroja, jotka vaikuttivat sinitarran jättämiltä öljy-jäljiltä, mutta ne sain lopulta pois hankaamalla pintaa hellävarovasti puunsyiden mukaisesti asetoniin kastellulla teräsvillalla.

Jos olisin halunnut kehyksistä tummemmat olisin käsitellyt raamit petsillä ja vasta sen jälkeen viimeistellyt pinnan vahalla, mutta pidin raameista enemmän vaaleina, joten käsittelin ne vain vahalla. Tähän käytin varastossani olevaa kirkasta saunavahaa, joka on siis tarkoitettu saunan lauteille mutta en koe miksei se olisi käynyt tähänkin puuhun yhtä hyvin.


Kiinnitin peilin eteisen vaatekaapin oveen johon se oli tarpeeksi kevyt ja kapea. Viereen tekisi mieli etsiä kirppikseltä vanha rottingista tehty pieni seinäteline ja laittaa siihen jokin kevyt ruukku ja kasvi koristeeksi.






  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments