Pienen vintage kukkajalan kunnostus

By Annika - toukokuuta 18, 2023

Tein pääsiäisenä löydön meidän maalta vanhasta ulkovarastosta, eli tämän söpön pienen kukkatelineen, jossa näin heti paljon potentiaalia sen huonosta kunnosta huolimatta. Sain sen pelastettua myös juuri oikeaan aikaan, sillä se olisi muuten mennyt roskalavalle kevätsiivouksessa. Ideana oli tehdä siitä samantyylinen kuin toisesta isommasta vanhasta kukkatelineestä, jonka olin ostanut ja kunnostanut hieman aikaisemmin.

Tässä kuva tuosta toisesta pöydästä, jonka kunnostuksesta voi lukea tarkemmin täältä.


Teline oli vahvan ruosteen peitossa ja sitä oli joskus ilmeisesti vahvistettu hitsaamalla, sillä yläosa oli hieman röpelöinen. 

Aloitin työn puhdistamalla telineestä niin paljon ruostetta pois kuin mahdollista. Käytin W5:n ruosteenpoistoöljyä jonka annoin vaikuttaa telineen pinnalla jonkin aikaa ja sitten pyyhin sen pois ja hioin telineen 120:llä hiomapaperilla läpi. Kaikkea ruostetta en saanut pois, mutta jotain sentään.

Tämän jälkeen pyyhin telineen läpi asetoniin kostutetulla rievulla jolla edellisessä vaiheessa syntyneet öljy- ja muut liat lähtivät pois. Maalasin telineen Maston Hammer metallimaalilla, joka on nimensä mukaan metallille soveltuva maali, ja jossa on yhdessä pohjamaali, ruosteenesto, pintamaali ja lakka. Sitä voi purkin ohjeiden mukaan maalata jopa suoraan ruosteelle kuten minä tässä teinkin.

Ostin tämän maalipurkin alun perin tuon toisen kukkatelineen maalaukseen, mutta en voinut käyttääkään sitä siihen koska olin maalannut sen ensin Mastonin akryylipohjaisella AntiRust ruosteenestopohjamaalilla, ja en huomannut ostohetkellä että tämä Maston Hammer on taas alkydipohjaista, joten riskinä oli että maalipinta olisi alkanut kuplimaan. Joten minun piti mennä uudestaan maalikauppaan ja onneksi pystyin tämän maalin hyödyntämään helposti tässä projektissa.

Maalasin telineen ensimmäisellä maalauskerralla kokonaan, sillä luin Mastonin maalausohjeista että alkydipohjaisissa maaleissa maalikerrokset tulee maalata joko korkeintaan 45 minuutin sisällä toisistaan tai sitten seuraavan kerroksen voi maalata vasta 7 vuorokauden kuluttua jolloin edellinen kerros on kunnolla kovettunut. Kun teline oli kuivunut pari päivää huomasin että osa siitä oli imenyt maalia enemmän kuin toiset kohdat jonka takia maalipinta oli paikoitellen epätasainen. Maalasin viikon jälkeen ensimmäisestä kerrasta telineen uudelleen ja se riitti tasoittamaan pinnan hyvin. Yksi purkki maalia myös riitti sopivasti koko hommaan.

Minulla oli toisen kukkapöydän kunnostuksesta jäänyt yksi rulla tätä mustaa nahkanyöriä jonka punoin telineen vaakapinnoihin samalla tavalla kuin tuohon edelliseen kunnostamaani kukkapöytään. Yläosan pinta on edelleenkin hieman röpelöinen muttei sitä erota kovin kauas.


Sain mahdutettua telineeseen jotenkuten Plantagenin valkoisen ruukun ja siinä olevan Marmorimaija-kasvin, mutta jokin pienempi ruukku näyttäisi siinä vielä paremmalta koska se mahtuisi menemään syvemmälle. 



Tässä vielä kuvia telineestä yhdessä aiemmin kunnostamani kukkatelineen kanssa.



  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments