diy

DIY: Huovutetut Räsymatto Patalaput

By Annika - marraskuuta 08, 2021






Suosittelen lämpimästi patalappujen valmistamista itse huovuttamalla. Olen tehnyt niitä aiemmin myös perinteisesti kankaasta ja lämpövanusta ompelemalla, mutta niiden lämmönkestävyys ei vedä ollenkaan vertoja näille huovutetuille versioille. Tällä kertaa Marimekon Räsymatto kuosi pääsi hieman omintakeisena versiona koristamaan näitä itse huovutettuja ja super lämpöä eristäviä pannualusia.


Nämä pannulaput / -aluset on lisäksi todella helppo tehdä, sillä ne muodostuu itse asiassa vain huopakankaasta leikatusta pohjakankaasta, sekä sen päälle huovutetusta villasta. Näin niistä tulee kuitenkin mukavan paksut, joka materiaalivalinnan lisäksi lisää niiden lämmön eristävyyttä. Kunhan vain työn aikana muistaa muutaman huovutuksen perusasian, niin lapuista saa varmasti kauniit ja kestävät.


Materiaalit:

  • huovutusvillaa, löytyy esim. Sinellistä, HobbyPointista ja Askarellista
  • huopakangasta (haluamasi lapun muotoinen pala huomioiden kutistumisvara, joka on noin muutama sentti sekä pituudesta että leveydestä)
  • kangasta kiinnityssilmukkaan jos haluat kiinnittää lapun roikkumaan (itse käytin ruskeaa tekonahkaa)



Tarvikkeet:
  • huovutusalusta esim. pesusieni
  • muotteja esim. piparimuotteja tai tupperwaren piirtolevyjä
  • huovutusneula (poikkeaa tavallisesta ompeluneulasta kärjessä olevien nystyröiden vuoksi)
  • nitoja (lenkin kiinnitykseen)





Huovuttamiseen:
  • mäntysuopaa tai marseillesaippuaa
  • kuplamuovia tai pesupussukan tai kaupasta ostettavan vihannesten kestopussin
  • kumihanskat
  • reunallinen uunipelti





1. Pohjan tekeminen


Ensin leikkasin huopakankaasta pohjan johon villa kiinnitetään eli kankaan tulee olla sen muotoinen kuin haluat lopullisen lapun olevan. Ja koska huovutusvaiheessa lappu kutistuu muutamia senttejä reunoilta, on se tärkeä huomioida kangaspalan leikkaamisessa. Tässä tapauksessa halusin lapuista noin. 20 x 20 cm kokoiset joten leikkasin kangasta 23 x 23 cm kokoisen palan.



Ja koska halusin lapusta ripustettavan kiinnitin ennen huovuttamista sen kulmaan ompelemani lenkin nitojalla, jolloin lenkistä tulee kestävä.



Sitten asettelin kangaspalan sienen päälle jota käytän huovutusalustana, ja aloin sijoittaa kankaan päälle villasta repimiäni ohuita paloja ja kiinnitin ne lappuun yksi kerrallaan tökkimällä niitä useamman kerran huovutusneulalla.










Villapalojen kiinnittämisessä kannattaa tosiaan olla malttia mukana eikä käyttää kerralla liian isoja paloja, sillä jotta päällisestä tulisi tiivis ja villa kiinnittyisi hyvin toisiinsa, on palojen oltava ohuita joita sitten kerrostetaan toistensa päälle limittäin ja lomittain. En kuitenkaan varsinaisesti huovuttanut villaa neulalla tässä vaiheessa sen enempää.




Asettelin reunimmaiset palat myös niin että ne ulottuivat puoliksi reunan yli, ja kun olin saanut ensimmäisen puolen päällystettyä kokonaan villalla, käänsin työn toisinpäin ja heti ensin kiinnitin reunat kiinni ennen uusilla villapaloilla päällystämistä. Näin varmistin että pannulapun reunat eivät alkaisi missään vaiheessa ratkeamaan.






Ensimmäinen puoli kokonaan päällystetty, reunimmaiset villat yltävät reilusti reunojen yli




Tässä kuva toiselta puolelta




Sitten käänsin reunat ja kiinnitin ne huovutusneulalla




Kaikki reunat käännetty ja kiinnitetty




Toisen puolen päällystäminen alkaa villan lisäämisellä.




Toinen puoli päällystettynä samaan tapaan kuin ensimmäinen eli reunimmaiset villat menevät reunojen yli




Kuva ensimmäiseltä puolelta ennen toisen puolen reunojen kiinnitystä




Kun alunen oli ensimmäisen kerran kauttaaltaan päällystetty molemmilta puolilta, jatkoin villan lisäämistä niihin kohtiin joista kangas vielä kuulsi läpi.







Tässä molemmat aluset, päällystetty kauttaaltaan molemmilta puolilta.


Jos lapusta haluaa tällaisen tasavärisen on se tässä vaiheessa jo valmis huovutettavaksi mutta jos aluseen haluaa lisätä kuvioita niin se tehdään sitä ennen.


2. Kuviointi


Helpoiten kuviointi käy muottia apuna käyttämällä. Tässä aiemmin tekemässäni jänis-aiheisessa lapussa käytin apuna piparimuottia jonka asetin ensin pannualusen päälle ja sitten asettelin muotin sisään ruskeaa villaa jonka kiinnitin huovutusneulalla kiinni. Kun kuvio oli valmis otin muotin pois ja lisäsin häntään vielä valkeaa villaa tupsuksi.




Tässä kettu-lapussa en taas käyttänyt muottia ollenkaan vaan hahmottelin oranssista villapaloista alusen päälle ketun muotoisen alueen jonka päälle kiinnitin valkoista villaa hännän pääksi ja kuonoksi sekä ruskeaa silmiksi ja kuononpääksi. Ruskeasta lisäsin vielä pesän ketun makuupaikaksi.





Jos kuvio epäonnistuu se ei haittaa yhtään vaan kuvion voi repiä alusesta irti helposti.






Nyt tässä Räsymatto-kuosissa käytin apuna pientä ympyrän muotoista muottia. Ennen kuviointia mallailin villoja pohjaa vasten jotta voisin helpommin päättää mitä värejä käyttäisin. Päädyin lopulta valkoiseen ja ruskeaan.







Ja kuviointi kävi niin että mallasin ensimmäisen rivin ensimmäisen pallon haluttuun kohtaan, asetin sen sisälle tupsun villaa jonka kiinnitin tökkimällä sen aluseen kiinni huovutusneulalla. Jotta kuviosta tulisi selkeä on tärkeää huovuttaa kuvion reunat eri ääriviivat huolella.















Kannattaa muistaa että tässäkin kohtaa villaa tulee näkyviin työn toisellekin puolelle. Jos niitä ei halua pitää näkyvissä lopullisessa työssä, ne voi helposti piilottaa tekemällä saman kuvion tälle toisellekin puolelle suoraan samaan kohtaan.





3. Huovutus


Huovuttamiseen tarvitaan kiehuvaa vettä muovi- tai lasiastiassa, pieni pala marseille saippuaa tai muutama tippa mäntysuopaa, sekä jokin esine jolla saippuavettä hierotaan pannualusen pintaan. Itse käytin tähän kaupasta ostettavaa hevi-tuotteiden kestopusseja. Käsiin kannattaa laittaa paksut vinyylikäsineet suojaamaan kuumudelta, pannulapun kostuttamiseen joko sieni tai tiskiharja.


Asetin työtasolle isohkon palan kuplamuovia, sen päälle reunallisen uunipellin ja taitoin vielä muovin takaisin pellin päälle. Sitten asettelin sisään huovutettavan työn kestopussin sisässä. Alimmainen kuplamuovi estää uunipeltiä liikkumasta holtittomasti työtasolla sekä myös itse työtä pellin sisällä, ja uunipelti taas veden roiskumisen tasolle ja lattialle huovutuksen aikana.








Ripottelin työn päälle tiskiharjalla kuumaa saippuavettä. Sitten aloin hieromaan työn pintaa voimakkaasti pussin pinnalla. Pussi kun on tehty karkeasta verkkomaisesta materiaalista, niin sitä hieroessa syntyy kitkaa joka alkaa lämmön ja saippuan kanssa huovuttamaan villaa. Myös pelkkä kuplamuovi ajaa saman asian hyvin, mutta mielestäni pussin kanssa työskentely on helpompaa joten siksi käytin sitä. Käsien liikkeiden kannattaa olla pyöriviä, työn sisäänpäin suuntautuneita niin alunen ei veny muodoiltaan.






Kun tunsin käsissä että työ alkaa jäähtymään, ripottelin pinnalle lisää kuumaa saippuavettä ja jatkoin huovuttamista. Välissä käänsin lapun aina toisinpäin jotta molemmat puolet huovuttuisivat tasaisesti. Kun työ alkoi olla liian märkä rutistin sen tiskialtaan päällä kuivaksi.


Välissä testasin huovutuksen etenemistä ottamalla työn pois pussista ja varovaisesti nostamalla sen pintaa pihtiotteella eli peukalon ja etusormen avulla. Kun työ nousi alustasta kokonaan niin ettei sormiin jäänyt venyneitä villahaituvia, lopetin huovuttamisen.






Tämän jälkeen vein työn vesihanan ääreen, ja kastelin työn kauttaaltaan molemmilta puolilta kuumalla vedellä. Kun työ oli läpimärkä rullasin sen pystysuunnassa ja käänsin kuivaksi. Sitten käänsin hanan mahdollisimman kylmälle, kastelin työn märäksi ja rullasin kuivaksi vastavuoroisesti työn vaakasuunnassa.


Kastelin lapun yhteensä 6 kertaa (3 kertaa kuumalla ja 3 kertaa kylmällä) vedellä ja väänsin joka kerta kuivaksi aina eri suuntaisesti. Tässä vaiheessa työ siis kutistuu ja siksi pidin huolta että rullasin työtä aina vastakkaisiin suuntiin kuin edellisellä kerralla.


Alla on kuva jossa näkee kokoeron huovutetun ja huovuttamattoman lapun välillä.




Viimeisen kerran kun kastelin työn kylmällä vedellä puristin sen kuivaksi ja laitoin kuivumaan pyykinkuivaustelineen päälle ja annoin kuivua reilusti yli vuorokauden. Koska lappu on paksu kuivumiseen kannattaa varata paljon aikaa.


Sitten työ olikin valmis!


Tein palloista saman kokoisia kuin oikeissa Marimekon valmistamissa Räsymatto kankaassa, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna lapuista olisi ehkä tullut nätimmät jos ympyröistä olisi tehnyt pienemmät jolloin niitä olisi sopinut lappuun enemmän ja niitä olisi myös mahtunut useampi rivi.




  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments