Kännykkälaukun ompelu

By Annika - tammikuuta 24, 2023

 

Tarjouduin ompelemaan tädilleni vetoketjullisen kännykkälaukun hiljattain tekemäni keittiöjakkaran kunnostuksesta yli jääneestä Marimekon mustavalkoisesta markiisikankaasta. Kännykkälaukkuja olin tehnyt pari ennenkin, mutta vetoketjullisen sijaan niihin oli tullut avausmekanismiksi metallikehykset, joten tämän laukun kohdalla piti minun hieman improvisoida. 

Onneksi aiemminkin käyttämäni handmade hippu-blogin ompeluohje tarjosi hyvät raamit laukun ompeluun. Sovelsin ohjetta vain vähän niin että ompelin pussukan lisäksi erillisen olkahihnan ja sen kiinnitystä varten lisäsin laukun sivuille pienet kankaiset lenkit

Aloitin piirtämällä paperille kaavan ed. mainitsemani blogin ohjeen mukaan. Laukun leveydeksi tuli 12cm, pituudeksi 20cm ja pohjan syvyydeksi 2cm. Piirsin kaavan tämän mukaan lisäten noihin mittoihin joka puolelle 1cm saumavarat. 

Sitten piirsin vielä oman kaavan mainitsemilleni hihnalenkeille, jotka kiinnitetään laukun yläreunaan. Pituudeksi tuli 8cm joka on ylimitoitettu tarkoituksella että pystyn sitten vasta kiinnitys vaiheessa päättämään kuinka paljon haluan niiden ulottuvan laukun reunan ulkopuolelle. Kaavan paksuudeksi tulee 6cm eli tällöin kun kangas tullaan taittamaan ensin pitkiltä reunoilta keskelle ja sen jälkeen vielä kaksin kerroin niin se novalmiin lenkin paksuudeksi jää 1cm.

Sitten leikkasin palat irti päällis- ja vuorikankaasta. Vuorikankaana käytin mustaa puuvillakangasta, josta tein myös hihan lenkit sekä itse hihnan. Markiisikangas kun olisi ollut niihin liian paksua.

Ompelin ensin hihnalenkit ja sen jälkeen itse pussukan.

Asetin ensin toisen päälikankaista lattialle oikea puoli ylöspäin, ja sen yläreunan päälle laitoin vetoketjun oikea puoli alaspäin. Sitten vetoketjun nurjalle puolelle eli kasan päällimmäiseksi tuli vielä vuorikangas. Ompelin nämä kolme toisiinsa kiinni suht. läheltä vetoketjun hampaita.

Sitten ompelin laukun toisen puolen samalla tavalla asettaen vetoketjun päälikankaan ja vuorikankaan väliin ja ompelin senkin reunan kiinni. Tässä vaiheessa onneksi muistin avata vetoketjun niin lakun voi myöhemmin kääntää oikein päin.

Sitten ompelin päälliskankaiden pohjat sekä sivut toisiinsa kiinni, ja tämän jälkeen vielä alareunojen kulmat umpeen. Ennen päälikankaan reunojen kiinni ompelua asetin niiden väliin nuo lenkit niin että ne ulottuvat noin 1,5cm laukun reunasta ulospäin. (tässä vaiheessa pussukan ollessa nurinpäin ne tulivat tuonne sisäpuolelle päälliskankaiden väliin.) Sitten tein saman vuorikankaalle eli ompelin sen kaksi palaa alareunasta ja sivuista umpeen jättäen kuitenkin toiseen reunaan aukon, jotta pussukan saa käännettyä oikein päin. Ennen kääntämistä leikkasin vielä ylimääräiset osat liian pitkästä vetoketjusta pois.

Kun pussukka oli oikein päin ompelin vuorikankaan reiän umpeen.

Sitten ompelin hihnan. Leikkasin ensin mustasta kankaasta 4cm leveän ja 150cm pitkän palan, ja käänsin palan reunat pitkiltä sivuilta 1cm sisäänpäin jolloin reunat kohtasivat palan keskellä. Sitten käänsin palan pitkältä sivulta vielä kaksinkerroin jolloin lopulliseksi hihnan kooksi jäi 1cm x 150cm. 


Koska minä ja tätini ollaan suht. samanpituisia mallasin hihnasta sopivan pituisen asettamalla sen itseni päälle ja leikkasin ylimääräisen pituuden pois. Lopuksi pujotin kangaslenkkeihin metalliset avaimenperä-renkaat ja sitten niihin karabiinilukot joiden päihin ompelin tuon hihnan kiinni. 


Tässä lopputulos:







  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments