diy

Neulottu mohair kaulahuivi

By Annika - maaliskuuta 29, 2022


Tänä talvena se viimein tapahtui, eli noin 18 vuotta sen jälkeen kun viimeksi koskin neulepuikkoihin ala-asteen lopulla otin vapaaehtoisesti työnalle uuden neuleprojektin. Syy tähän ei suoraan sanottuna syntynyt itse neulomisen halusta, vaan koska toiveissa oli saada talveksi värikäs mohair-villasta tehty huivi, ja sen neulominen sattuu nyt vain olemaan kukkarolle kevyempää kuin ostaminen. Lisäksi kokemattomuudesta ei olisi niin paljoa haittaa, sillä huivin voi tehdä helposti neulomalla vain molemmat puolet oikeaa.

Tosiaan nuo viralliset ohjeet sekä itse langan löysin Lankavan valikoimasta, josta päädyin ostamaan Esito-lenkkimohair lankaa sävyssä 318 vaaleansininen (240g vyyhti). Tätä sinisen sävyä onkin näkynyt paljon talven pikamuotiliikkeiden vaatteissa. Ohjeena käytin Lankavan nettisivulla olevan karstatun neulehuivin ohjetta, joka löytyy ilmaiseksi täältä.


Puikkoina neuvottiin käyttämään numeron 6 suoria puikkoja, ja silmukoita luodaan alussa 30kpl. Halusin huivista vähän leveämmän joten tein silmukoita enemmän, tosin tämä aiheutti minulle sen ongelman että koska lanka on aika haituvaista, niin silmukoita oli alussa vaikeampi erottaa toisistaan, ja minulle syntyi paljon ekstrasilmukoita ensimmäisten kierrosten aikana. Aika huvittaa, kun ajattelee että ala-asteella vihasin neulomista mm. siitä syystä että silmukkamäärä jotenkin väheni melkein joka kierroksella. Toinen syy oli se että silmukat kiristyi todella tiukoiksi, jolloin neulominen oli lähes mahdotonta. Tämän suhteen ei onneksi enää ollut ongelmia.

Muutenkin neulominen meni hyvin, vaikka aluksi jännitti miten vasenkätisenä sujuisi oikeakätisesti neulominen, sillä alakoulussa opettaja ei osannut opettaa minulle vasenkätisten tekniikkaa vaan ainoastaan oikean. Tämän projektin alussa yritin jopa opetella videoiden opastuksella tuota vasenkätistä tekniikkaa, mutta ihme kyllä se ei tuntunutkaan ollenkaan yhtä luontevalta, joten jatkoin loppuun asti oikeakätisenä. 

Kun neulominen oli saatu loppuun ja työ pääteltyä oli aika ottaa esiin vaateharja ja karstata huivin pinta sen avulla. Tähän löytyy tarkemmat ohjeet myös tuosta edellä mainitusta Lankavan ohjeesta.  Tuosta 240g vyyhdistä syntyi lopulta karstaamisen jälkeen (joka pidensi huivia jonkin verran) noin 160cm pitkä ja 33cm leveä pehmoinen huivi. 

Tästä projektista jäi sen verran positiiviset vibat, että voisikin kokeilla vielä pipon neulomista, tosin ehkä jollain muun värisellä langalla ja haastavammalla ohjeella.





  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments