DIY Neulotut kynttilät soijavahasta

By Annika - joulukuuta 15, 2021

 


Itse tehdyt kynttilät on yksi kivoimmista joululahjoista, ja tällä kertaa valmistin parille kaverilleni lahjaksi tällaiset soijavahasta tehdyt pöytäkynttilät. Nämä on myös siitä hauskat että n
äissä kynttilöiden pinta on ns. neuletekstuuria eli ne sopii hyvin lahjaksi neulomista harrastaville. Ja näiden tekeminen on vieläpä tosi simppeliä kun käyttää valmista muottia.

Koska kirjoitin aika perinpohjaisen kirjoituksen soijavahakynttilöiden muottiin valamisesta tässä postauksessa, en toista samaa asiaa tässä vaan keskityn lähinnä kirjoittamaan kokemuksista tämän muotin käytöstä, sillä muotti on hieman erilainen kuin noissa kuplakynttilöissä.


Tarvikkeet ja materiaalit:
  • Pöytäkynttilämuotti neulotulla/virkatulla tekstuurilla (linkki ebayihin)
  • Sydänlankaa (omani ostin Sinellistä)
  • Soijavahaa (ostettu Limepopista, huom. muista ostaa varta vasten pöytäkynttilöihin tarkoitettua vaharouhetta)
  • Kynttiläväriä jos haluat kynttilästä muun värisen kuin valkoisen (minä olen käyttänyt aiemmin Pasterolilta ostamiani värejä)
  • Kirurgin veitsi tai muu terävä veitsi (muotin valmisteluun)
  • Pieniä kuminauhalenkkejä (muotin valmisteluun)
  • Isoreikäinen ompeluneula
  • Hiusklipsi tms. sydänlangan tukemiseen
  • Astia ja sekoitustikku (vahan sulattamiseen ja sekoittamiseen)
  • Keittiövaaka (vahan mittaamiseen)


Ensin valmistelin muotin leikkaamalla kirurgin veitsellä sen reunaan pitkän viillon lähes pohjaan asti, jotta valmiin kynttilän saisi muotista helposti ja ehjänä ulos.  


Viiltoa ei kannata tehdä kynttilän valamisen ja kovettumisen jälkeen, sillä veitsi helposti viiltää samalla myös itse kynttilän pintaan uran. Silikoni on siitä kuitenkin hyvä muottiaine, että kun viiltokohdan molemmat puolet painaa takaisin yhteen, ja muotin kiristää kuminauhalenkeillä, niin muottiin tämän jälkeen kaadettava sula kynttilävaha ei pääse pursuamaan viillon läpi sillä silikoni liimautuu niin hyvin yhteen. 

Ennen kuminauhoja kiinnitin kuitenkin sydänlangan muottiin. Pujotin ensin sydänlangan ompeluneulan reiän läpi ja sen jälkeen vein neulan muotin pohjan läpi muotin keskikohdasta. Ylimääräiset langanpäät voi katkaista.




Sula vaha ei pääse tässäkään tapauksessa vuotamaan tehdyn reiän kautta, sillä silikoni asettuu sen verran tiiviisti sydänlangan ympärille.


Yläosassa lanka tuetaan esim. hiusklipsin avulla pystyyn ja kumilenkit pujotetaan muotin ympärille pitämään leikkauskohta ummessa.


Sitten vaha sulatetaan ja värjätään (tähänkin löytyy tarkemmat vinkit tästä postauksesta), jonka jälkeen se jäähdytetään sopivan lämpöiseksi, ja kaadetaan muottiin kovettumaan väh. 12 tunniksi. 


Kovettunut kynttilä poistetaan venyttämällä muotti viiltokohdasta avonaiseksi ja vetämällä kynttilä kevyesti ulos. Kunhan valmistuksessa on käytetty pöytäkynttilöille tarkoitettua soijavahaa (joka  kovettuessaan kutistuu hieman) pitäisi kynttilän lähteä muotista helposti irti.






Lopuksi langan voi katkaista poikki kynttilän pohjasta kokonaan sekä lyhentää päältä muutaman sentin pituiseksi.












  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments