DIY: Muumi-korvakorut vihon kannesta

By Annika - kesäkuuta 04, 2022

Olen jemmannut näitä vanhan muumivihon kansia jo jonkin aikaa, sillä sen kuvitus on vaan liian kaunis roskiin heitettäväksi. Nyt sille kuitenkin löytyi yllättäen käyttöä, sillä aloitin tässä hiljattain hartsiaskartelun, ja sain siitä idean tehdä kannesta koruja, jotka päällystäisin hartsilla. Kun nestemäinen hartsi kaadetaan korun päälle ohueksi kerrokseksi se muodostaa kuivuttuaan kovan ja kiiltävän kalvon korujen päälle. Näin korut kestävät pidempään ja näyttävät myös viimeistellyiltä.

Ensin leikkasin vihkosta haluamani kuviot ympyrän muotoisella kuvioleikkurilla. Yritin saada jokaisen hahmon näkyville yhteen kuvioon, tosin harmitti että pikku myy (ja Tuittu Muumipapan selän takana)  jäi juuri kuluneen taitoksen kohdalle joten häntä en voinut hyödyntää.

Sain leikattua juuri sopivasti parillisen määrän kuvioita sillä halusin koruista kaksipuoliset. Tätä varten etsin leikatuista kuvioista mielestäni sopivat parit aina yhteen kokonaiseen kappaleeseen ja sitten näistä muodostin pareja keskenään. Alla olevasta kuvasta näkyy että lopputuloksena on 4 paria korvakoruja (yksi nelikko on aina yksi pari ja nelikossa ylimmäinen ja alimmainen leikatu kuvio muodostavat yhden kappaleen) 

Liimasin kuviot toisiinsa Modge Podgella ja pujotin väliin sitä ennen korupiikin. Koska halusin viimeistellä korut hartsipinnalla sivelin Modge Podgea myös molemmille puolille korujen pintaa, jolloin aine toimii lakkana estäen hartsin syöpymisen paperin sisään. (Tätä tapahtui tosin loppujen lopuksi hieman joidenkin korujen kanssa, eli olisi pitänyt käyttää vahvempaa lakkaa mutta onneksi lopputulos ei ollut kovin häiritsevä)

Tämän jälkeen korupiikit lähtivät ärsyttävän helposti vielä vetämällä pois korujen keskeltä, joten lisäsin pikaliimaa vielä piikkien varteen ja työnsin ne sitten takaisin aukkoonsa jonka jälkeen ne kiinnittyivät hyvin.

Hartsina käytän Pentart Glass Resin merkkistä ainetta, jonka ostin Askarellista Helsingin Kampista (hinta 20e). Se on 1:1 valettavaa hartsia eli pakkaus sisälsi yhden pullon osa A:ta ja toisen osa B:tä joita siis sekoitetaan samassa suhteessa muovimukissa väh. 2 minuuttia, josta se kaadetaan korujen päälle. Yhteensä pakkauksessa on 250ml hartsia (2kpl 125ml pulloa). Katsoin netistä että tämä soveltuu n. 2cm paksujen esineiden valamiseen joten näihin se kelpaa hyvin.

Kaadoin hartsia varovasti korujen päälle antaen ensimmäisten puolien kovettua vuorokauden ennen kuin päällystin korujen toiset puolet. Tässä kannattaa olla varovainen ettei hartsia tule kaadettu liikaa ettei se valu reunojen yli. Ennen valuttamista kannattaa laittaa korut jonkin pienen tasaisen esineen päälle niin vahingossa ylivaluva hartsi ei liimaa alustana olevaa leivinpaperia ja korun toista puolta toisiinsa. 

Jos hartsiaskartelu kiinnostaa kannattaa youtubesta katsoa tutoriaali videoita joista oppii miten käyttöön liittyvistä sudenkuopista selviää.


Jos et halua käyttää hartsia onnistuu korujen teko ilmankin kunhan korut päällystää ainakin jollain lakalla jotta siitä tulee vesitiivis.


Alemmassa kuvassa näkyy paremmin miten hartsi muodostaa korun päälle tasaisen ja reunoilta pyöreän kuvun. Hartsi on sen verran sitkasta ja paksua ettei se valu esim. veden tavoin pois.  Pienet hartsiin jääneet ilmakuplat sain pois pitkävartisella sytkärillä jonka liekkiä liehutin lähellä vielä märän hartsin pintaa.


Lopuksi kiinnitin koruihin välirenkaan ja koukut pihdin avulla.


Tästä alemmasta kuvasta näkee vähän myös miten kiiltävät koruista tuli kun hartsi lopulta kovettui.


Tässä valmiit korut. Ensimmäiseen pariin tuli Muumimamma ja Muumipappa, toiseen Nyyti ja Sanna, kolmanteen Tuutikki ja Muumipeikko ja viimeiseen pariin Viljonkka/Miska (toisella puolella Hemuli) ja Surku-koira (toisella puolella Nipsu) 








  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments