diy

DIY: Penaalin ja Meikkipussukan ompelu

By Annika - elokuuta 10, 2021




Tällä viikolla sain vihdoin yhden ikuisuusprojekteista valmiiksi eli uusien meikkipussukan ja toilettilaukun ompelun. Olisin näitä oikeastaan kaivannut jo heinäkuussa maalla jossa minulta uupui meikeille säilytyspussukka sekä yöreissuja varten toilettilaukku, mutta lomalla oli yllättäen niin kiire että aikaa löytyi vasta kun palasin takaisin kaupunkiin ja työarkeen. No ei siinä, vien nämä sitten mukanani mennessäni maalle taas parin viikon päästä.


Kangasta minulla olikin valmiina varastossa sillä olin vuosi sitten ostanut Marimekon outletista muovitettua puuvillakangasta (eli kankaan sisäpinta on muovitettu ja ulkopinta puuvillaa) jota firma käytti ennen meikkilaukkujensa valmistuksessa kunnes siirtyivät hiljattain muovittomaan kankaaseen. Siksi tätä kangasta olikin poikkeuksellisesti tehtaanmyymälässä saatavilla sillä heillä ei ollut sille enää käyttöä. En silloin oikein vielä tiennyt mitä kankaasta tehdä mutta nyt sille tuli täydellistä tarvetta! Parasta oli tietysti se että pääsin näin helpommalla sillä kangas oli jämäkkää eikä tarvinnut sisälleen vuorta, sekä muovipinnan ansiosta pussukoiden sisus olisi helppo pitää puhtaana.




Aloitin ensin meikkilaukusta ja ensimmäinen askel oli kankaan mittaaminen ja leikkaaminen. Tiesin että halusin valmiin pussukan olevan kooltaan saman kuin täällä kotona jo oleva eli 22cm leveä, 6cm korkea ja 8cm syvä. Koska seurasin valmistuksessa tätä Villa ja Villa-blogin mainiota ohjetta, pystyin myös laskemaan kankaan menekin heidän tekemällä excel-kaaviolaskentatyökalulla joka ilmoitti että tarvitsen pussukkaa varten kankaan palan joka on mitoiltaan 30x30 cm. Seurasin siis heidän mallin A-ohjetta.

Täytyy tässä välissä hieman kehua itseäni että sain viimein kesällä aikaiseksi ostaa kunnon kangassakset. Näillä leikkaaminen on suorastaan ilo verrattuna tylsiin keittiösaksiin jota käytin tähän mennessä.



Kesällä kirpparilta löydetty vetoketju (maksoi alle euron!) oli juuri sopivan pitkä työhön eli myös 30cm.




Ensimmäisenä kiinnitin vetoketjun ja kankaan toisiinsa niin että niiden oikeat puolet tulivat vastakkain ja niiden yläreunat olivat myös linjassa.




Sitten ompelin vetoketjun kiinni kankaaseen aivan yläreunaa pitkin. Käännettynä se näytti tältä:



Jotta kangas ja vetoketju asettuisivat siistimmin, ompelin vetoketjun vielä toiseen kertaan, tällä kertaa niiden päälipuolelta, ja läheltä vetoketjun hampaita.







Seuraavaksi taitoin kankaan kahtia (kankaan oikeat puolet jäivät sisäpuolelle vastakkain) niin että vetoketjun ompelematon reuna tuli kankaan ompelematonta reunaa vasten ja ne olivat myös samassa linjassa. Sitten ompelin tämänkin vetoketjun puolen kankaaseen kiinni samalla tavoin kuin ensimmäisen.







Tuloksena oli tässä vaiheessa pötkylä




Seuraavaksi käänsin pussukan taas nurin ja ompelin päädyt umpeen




Tärkeää oli muistaa avata vetoketju puoleen väliin ennen ompelua jotta pussukan pystyi kääntämään sen jälkeen oikeinpäin.




Seuraavaksi taitoin ja ompelin kaikki neljä kulmaa jotta pussukasta tulisi kuutiomainen, eli taitettuani aina yhden kulman kolmioiksi mittasin viivoittimella kohdan jossa kolmion leveys oli reunasta reunaan 6cm (joka on haluamani pussukan korkeus) ja ompelin kulman kiinni tästä kohtaa.




Sitten leikkasin turhat kulmat pois.




Viimeisenä käännin työn ympäri ja voila!




Toilettilaukun ompelin samalla tekniikalla paitsi isompana. Minulta valmiiksi löytyneen vetoketjun pituus oli 42cm eli se rajoitti pussukan mittoja sillä leveämpää pussukkaa ei voi tehdä kuin mitä vetoketjun pituus on. Eli valmiin kankaan leveys oli tuo 42 ja korkeudeksi valitsin 48cm sillä halusin valmiin pussukan mittojen olevan leveys 25cm, korkeus 15cm ja syvyys 8cm. Tämänkin laskeminen onnistui helposti alussa mainitsemallani excel-tiedostolla.




Toinen mainitsemisen arvoinen asia on myös se että isompaa toilettilaukkua varten ompelin kulmiin myös lenkit joka helpottaa vetoketjun avaamista ja sulkemista. Pujotin kaksin kerroin käännetyn lenkin kankaan pussukan väliin ennen kuin ompelin pussukan päät kiinni.


  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments