DIY: Amppeli puuhelmistä

By Annika - elokuuta 15, 2021



Alkukesästä kummitätini luona vieraillessani bongasin hänen vanhassa Kodin kuvalehdessä kivan ohjeen amppelin valmistamiseen puuhelmistä, ja päätin samassa että minäkin haluan sellaisen olohuoneeseeni. Myös tätini jolle asiasta hihkaisin sanoikin että oli talvella sen nähdessään ajatellut että minä voisin olla siitä kiinnostunut ja hän olikin ajatellut näyttää ohjetta minulle.



Kesälomalla minulla oli kuitenkin niin monta rautaa tulessa että vasta nyt alkusyksystä muistin asian uudelleen. Mitään tarvikkeita minulta kun ei kerran löytynyt joten kävin ostamassa Sinellistä nahkanyöriä (10 metrin kerä, 2mm vahvuista), Puuilosta puuhelmiä 60kpl (halkaisija 20mm, reiän leveys 4mm) sekä HobbyPointista kaksi isoa 40mm puuhelmeä (ohjeessa on neuvottu käyttämään vain yhtä isoa helmeä mutta en löytänyt kaupasta niitä kuin kahden kappaleen pusseissa joten päätin käyttää molempia)



Muihin apuvälineisiin kuului sakset, mittanauha sekä hätäapuna coctail-tikkuja avittamaan nyörin pujotusta helmien läpi.



Pelkäsin nimitäin aluksi että helmien reiät olisivat liian pienet koska  nyöri pujotetaan niiden läpi kaksin keroin mutta huoli oli turha enkä tarvinnut tikkuja kertaakaan sillä nyöri jousti aika hyvin. Jos haluaa käyttää muuta narua nahkan sijaan kannattaa pitää huoli että se on 1) tarpeeksi vahvaa kannattelemaan amppelin ja kasvin painoa sekä 2) tarpeeksi jämäkkää jotta sen saa helposti vietyä helmien läpi.



Aluksi leikkasin ohjeen mukaan nahkanyöristä 3kpl 2metrin pituista pätkää eli tarvittiin yhteensä 6m nyöriä.



Sitten kokosin kaikki kolme pätkää yhteen ja käänsin ne kaksin kerroin niin että keskiosasta muodostui silmukka



Seuraavaksi tein nyöreihin solmun niin että päähän jäi pieni lenkki josta sen voi ripustaa lopuksi roikkumaan. Heti solmun perään pujotin kaksi isoa helmeä.



Sitten jaoin kuusi nyöriä kahden ryhmiin ja yhteen kahden ryhmään pujotin aina 20 helmeä. Jokaisen helmipötkylän päähän tein solmun joiden ohjeen mukaan tulisi olla 45cm etäisyydellä ensimmäisestä solmusta (niin kuin ne minulla olikin)





Tässä vaiheessa ohje oli hieman epäselvä ja mielestäni ohjeisti väärin sillä siinä luki: "Yhdistä nyt kolme narua niin että otat tuplanarun ja viereisestä tuplanarusta toisen langan. Tee kolmikkoon solmu 13cm päähän edellisten solmujen alapuolelle. Solmi toinen kolmen narun ryhmä samalla tavalla"

Eli ohjeen mukaan tuloksena olisi ollut vain kaksi solmua jotka eivät ainakaan minulla tukeneet ruukkua ollenkaan vaan se luiskahti aina pois kun yritin mallata sitä valmiiseen amppeliin. Siksi päädyinkin purkamaan solmut ja tein kolme solmua niin että narupari A:sta toinen naru on solmussa narupari B:n toisen narun kanssa ja toinen A:n naru on taas C naruparin toisen narun kanssa solmussa sekä näistä yli jääneet B:n ja C:n naruparit olivat solmussa keskenään - tuloksena oli siis kolme solmua. Solmut tulivat kuitenkin tässäkin tapauksessa 13cm edellisten solmujen alapuolelle.



Viimeisenä sidoin kaikki 6 narua yhteen 8cm päähän edellisistä solmuista ja valmista tuli!



Nyt amppeli kannatteli ruukkua mielestäni hyvin ja sain ripustettua sen ikkunalle. Ruukun aion vaihtaa pyöreäpohjaiseen kunhan saan sellaisen tuotua maalta tänne kotiin. Sellainen mielestäni näyttää luontevammalta kuin tuo Plantagenin ruukku.

Hintaa projektille tuli 22 euroa (helmet 9e ja nyöri 13e)













  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments