diy

DIY: Oven ja laatikon vetimet betonista (throwback thursday)

By Annika - elokuuta 12, 2021


Tämän kertaisena throwback Thursday:nä ajattelin esitellä kahden vuoden takaista projektiani kun minun piti saada uuteen vintage lipastoon vetimet tylsien muovinuppien tilalle. Halusin jotain valkoista ja siroa mutta kun valmiit sisustusliikkeistä löytyvät vetimet eivät houkutelleet, päätin kokeilla niiden tekemistä itse.

Materiaaliksi valitsin betonin sillä halusin tehdä vetimet valutyönä jolloin saisin niistä hyvin yksityiskohtaiset, ja toiseksi olin juuri käynyt aikuisopiston betonityökurssin joten ajattelin olevani tarpeeksi perehtynyt asiaan jotta voisin työssä onnistuakin. Muottina käytin askartelukaupasta löytämääni jääpalatmuottia muistuttavaa saippuamuottia. 

Ensiksi otin mallia sisustusliikkeistä löytyvistä vetimistä jossa nupin päässä on lyhyt metallitanko joka pujotetaan ovessa/laatikossa olevan reiän läpi ja kiinnitettiin sisäpuolelta paikoilleen mutterilla. K-raudasta löysinkin sopivat osat, eli ruuvin jonka leveä pää työnnetään betoniin, mutteri jolla nuppi kiinnitetään sekä mutterin ja laatikon sisäpinan väliin tuleva litteä osa.

Betonina käytin Suomalaisesta kirjakaupasta saataavaa Vivan askartelubetonia jota sai kätevän pienessä 1,5kg pönikässä. En ole nähnyt kyseistä valmistetta enää Suomalaisessa mutta olen myöhemmin myös käyttänyt rautakaupoista säkeissä saatavaa Weberin Askartelubetonia 5kg. Molemmat ovat hienojakoisia joten sopivat tämmöisiin tarkkoihin töihin hyvin.

Ensiksi sekoitin muovikupissa keskenään betonijauheen ja veden. Betonikurssilla opetettiin että hyvä suhde on 1 osa vettä ja 4 osaa betonijauhetta, mutta koostumusta voi ja kannattaa muuttaa joko juoksevammaksi tai jäykemmäksi riippuen mitä on tekemässä. Jos esimerkiksi valaa muottiin kannattaa tehdä juoksevampaa seosta jolloin se varmasti täyttää muotin tasaisesti.

Tässä tapauksessa tein kuitenkin äinpäin koska halusin massasta jämäkämpää jotta kun asettelen ruuvit betoniin pystyyn, en halua että massa on niin löysää etteivät ruuvit pysyisi pystyssä tai etteivät ruuvit putoaisi suoraan muotin pohjaan. Eli muutin ohjetta niin että laitoin sekaan vähemmän vettä. Tämän jälkeen kaadoin massan muotteihin. Koputtelin muottia varovasti pöytää vasten jotta massassa olevat ilmakuplat rikkoutuisivat.

Ennen kuin asetin ruuvit paikoilleen odotin noin viisi minuuttia että massa jähmettyisi entisestään jotta se varmasti pystyisi kannattelemaan ruuveja. Ruuvien upotuksessa kannattaa myös varmistaa että ruuvit tulevat varmasti suoraan ja myös pysyvät suorassa ilman että niitä tarvitsee pidellä. Mitään erilisiä tukia en tarvinnut vaan ruuvit pysyivät hyvin paikoillaan kun betoni kuivui.

Betonin kuivumisaika riippuu työn koosta ja paksuudesta. Nämä vetimet kuivuivat noin vuorokaudessa. Muotista pois ottamisen jälkeen niiden pinnat olivat vielä kosteudesta läikikkäät mutta ne kuivuivat nopeasti ja väri tasoittui. 


Kun vetimet olivat kokonaan kuivuneet oli aika maalata ne. Työtä helpottaakseni tökkäsin vetimet kiinni pahvipakkauksiin. Tein pakkauksiin ensin veitsellä ristinmuotoiset reiät joihin vetimet sai hyvin työnnettyä .




Maalaamisessa käytin Profin antiikin valkoista spraymaalia.



Lopuksi lakkasin vetimet vielä matalla spraylakalla.


Vetimet ovat nyt olleet käytössä pari vuotta ja ne ovat edelleen kuin uuden veroiset. 

  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments