diy

Ruukkujen decoupage koristelua serveteillä

By Annika - maaliskuuta 23, 2022


Kirjoitin viime vuoden puolella yhdessä postauksessa  kukkaruukuista, jotka olivat lojuneet varaston nurkissa useamman vuosikymmenen ja jotka halusin puhdistaa ja ottaa takaisin käyttöön. Tuunasin useammasta ruukusta silloin värikkäitä istutusruukkuja, mutta muutama jäi vielä yli uusia ideoita odottamaan. 

Viime syksynä valmistuneet värikkäät istutusruukut

Hiljattain pinterestiä selatessani muistiini sitten palautui tämä decoupage tekniikka, joka sopii ruukkujen koristeluun aivan täydellisesti, ja päätinkin kokeilla sitä uudellen. Viime kerrasta onkin jo viisitoista vuotta aikaa joten oli mukava verestää taitoja.  

Decoupagessa ideana on siis hyödyntää esim. kangasta, paperia tai servettejä leikkaamalla niistä irti kuvioita ja kiinnittämällä ne ruukun pintaan pensselillä sekä liiman ja veden seoksella. En omistanut mitään kivaa ja riittävän pienikuvioista kangasta, joten ostin kaupasta Marimekon Elokuun varjot servettejä. Tästä kuviosta on muuten Marimekko tehnytkin oikean ruukun joten tiesin että se näyttäisi hyvältä näissä omissakin ruukuissa.

Otin tuunattavaksi kolme ruukkua. Yhden olin maalannut jo aiemmin kalkkimaalin ja soodan yhdistelmällä, toisen maalasin nyt akryylispraymaalilla ja kolmannen siveltimellä levitetyllä akryylimaalilla. Syynä eri tekniikoihin oli se että halusin kokeilla onko joku tapa parempi decoupagelle kuin toinen. Ja koska halusin näihin sellaista shabby chic fiilistä, hioin hiomapaperilla näkyviin alkuperäistä savikerrosta ruukun reunojen kohdalta. Värinä käytin siis valkoista koska se on servettien pohjaväri.


Siveltimellä ja akryylimaali maalattu ja hiomapaperilla hiottu ruukku

Vasemmalla spraymaalattu ja hiottu ruukku sekä oikealla kalkkimaalin ja ruokasoodan yhdistelmällä maalattu ja hiottu ruukku


Tämän jälkeen otin käsittelyyn servetit. Irrotin ensin yhdestä servetistä varovaisesti ylimmän kerroksen, johon itse kuvio on printattu, ja vasta tämän jälkeen aloin irrottamaan kuvioita erikseen.

Opin youtuben ohjevideoista sen että kuvioita ei kannata suinkaan leikata irti saksilla, koska silloin suorat reunat jäävät rumasti näkyviin ruukun pintaan, vaan että haluttu kuvio rajataan ensin vedessä kastellulla pensselillä ja sen jälkeen kuvio vedetään varovaisesti sormilla irti servetistä. Vesi kun pehmentää paperia, jolloin repiminen on todella helppoa. Kaiken lisäksi reunoista tulee repaleiset, jolloin ne eivät erotu ruukun pinnasta yhtä hyvin.

Kun kaikki kuviot on irroitettu, kastellaan pensseli edellä mainitussa liiman ja veden sekoituksessa. Käytin tähän modgepodgea, jossa on valmiiksi jo liimaa ja vettä sekaisin, mutta laimensin sitä vielä lisää vedellä, jotta seos olisi juoksevaa. Modgepodgen ostin HobbyPointista Helsingistä, mutta sen korvaa helposti esim. erikeeper+vesi.

Sitten pensselillä kastellaan ruukun pinta kohdalta, johon kuvio halutaan kiinnittää, ja tämän jälkeen kuvio asetetaan ruukkuun kiinni. Sormilla kuviota voi vielä asemoida paremmin sekä tasoittaa ruukun pintaan. Sitten siveltimellä ja modge podgella kuvio kastellaan myös etupuolelta ja sivellään kuvio lopullisen tasaiseksi.

Kuten 15 vuotta sitten, oli tämä kohta edelleen selvästi vaikeinta koko tässä työssä, sillä kuviosta oli mahdotonsta saada aivan tasaista ja ryppyjä jäi todella paljon. Kokemus olisi tosin varmasti tässäkin hyödyksi eli pitäisi jatkaa vaan harjoittelua.

Tästä syystä mielestäni myös nuo siveltimellä alun perin maalatut ruukut sopi tähän työhön paremmin, sillä kuvioiden ryppyjen takia näytti kuin nekin olisi maalattu käsin ruukkuun. Kauempaa, jo vain parin metrin päästä, tosin kaikki rypyt ja pensselin jäljet eivät erotu ollenkaan vaan ruukkujen pinnat näyttävät hyvän tasaisilta.

Kun kaikki kuviot oli kiinnitetty annoin ruukkujen kuivua noin vuorokauden. Tämän jälkeen lakkasin ruukut spray lakalla jotta pinnasta tulisi kestävämpi. Jos ruukkuihin istuttaa suoraan kasveja kannattaa sisäpuoli maalata ihan aluksi jollain silikonisella vesieristemaalilla, mutta ajattelin itse laittaa näihin korkeintaan muovisissa istutusruukuissa olevia kasveja, joten jätin tämän työvaiheen välistä. 

Tein lopulta kaksi ruukkua tällä kuviolla.


Kalkkimaalin ja ruokasoodan yhdistelmällä maalattua ruukkua yritin ensin koristella Marimekon maalaisruusu/vihkiruusu kuviolla niin se ei mielestäni näyttänytkään kovin kivalta, joten maalasin kuvion piiloon ja koristelin sen kasviaiheisella köynnöskuviolla.

Kuten sanottu visuaalisesti parhaiten kuviot upposivat noihin siveltimellä maalattuihin ruukkuihin, etenkin tähän kalkkimaali/sooda seoksella maalattuun. Tykkään silti näistä kaikista yhtä paljon ja nämä pääsi heti käyttöön.

  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments