diy

Itse tehty kukkaro-avaimenperä

By Annika - maaliskuuta 13, 2022




Olen monta kertaa Stockmannilla käydessäni hypistellyt Marimekon kioski-sarjan pientä avaimenperä kukkaroa kuitenkaan sitä ostamatta, sillä se on mielestäni tuntunut aika hintavalta. Joten nähdessäni Hobby Pointissa näitä pieniä kukkaron kehyksiä parilla eurolla tajusin, että voisin itse tehdä samanlaisen avaimenperän vanhoista jämäkankaista. 

Tarvikkeita tarvittiin toki muitakin, eli tässä niistä lista:

- pala kangasta (halusin käyttää tähän jemmassa ollutta Marimekon Tiiliskivi markiisi-kangasta, joka  on  sen verran paksua ettei kukkaro tarvitse vuorikangasta)
- kukkaron kehys
- karabiinilukko / avaimenperälukko
- tekstiililiimaa (suosittelen tätä Gütermannin liimaa sillä se on kestävää ja tuubin kärki on pitkä ja ohut     minkä ansiosta liimaan saa kätevästi pursotettua kehyksen sisään)
- kangasnyöriä kukkaron suuosaan kiinnitettäväksi
- kynä, viivoitin ja paperia kaavan tekoon
- ompelukone ja lankaa
- neulekoukku kukkaron kehykseen kiinnittämiseen


Aloitin piirtämällä kukkarosta kaavan viime syksyn ompelukurssilla opitulla tavalla, jossa valmiin kukkaron korkeudeksi tulee 6cm ja leveydeksi noin 7cm. Tässä aiemmin kirjoittamassani jutussa on tähän kaavan piirtämiseen ohjeet.



Sitten piirsin ja leikkasin kankaasta irti kaksi kaavan mukaista palaa.



Sitten oli lenkin vuoro, joka yhdistäisi toisiinsa kukkaron ja lukon. Leikkasin kankaasta tähän noin muutama senttiä leveän ja viisi senttiä pitkän palan, jonka käänsin kaksin kerroin ja ompelin avoimen reunan kiinni. Sitten pujotin lenkin lukkoon.





Seuraavaksi asettelin kukkaron kangaspalat pöydälle oikeat puolet vastakkain ja niiden väliin asetin äsken ommellun lenkin ja lukon niin, että lukko jää piiloon kankaiden väliin. Oikein päin käännettäessä lukko tulee kukkaron ulkopuolelle.



Ompelin kukkaron reunat kiinni, leikkasin ylimääräisen osan lenkistä pois, ja käänsin kukkaron oikein päin.







Sitten liimasin tekstiililiimalla kangasnyöriä kukkaron suuhun, jotta kun sen kiinnittää kehykseen, yläreuna on nyt tarpeeksi paksu pysymään kehyksen uran sisällä. Tämä taas tapahtui niin että pursotin ensin liimaa kehyksen uraan ja sitten työnsin kukkaron yläreunan yksi puoli kerrallaan uran sisään neulepuikolla työntäen.



Liimatessa liimaa tursusi hieman yli kankaan näkyvälle osalle, mutta suurimman osan siitä sain raaputettua kuivana pois. Nyt kukkaro olikin valmis!



















































  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments