diy

DIY: Vanhan potkukelkan ehostus (throwback thursday)

By Annika - heinäkuuta 29, 2021


Ajattelin näin throwback thursdayn kunniaksi esitellä teille yhden itselle mielenkiintoisen ja poikkeuksellisen tuunaus projektin viime vuoden heinäkuulta. Projektin kohteena oli äidin potkuri jonka hän peri omalta äidiltään, eli mummultani, eli ikää tällä menopelillä olikin lähes kolmekymmentä vuotta. Potkuri on ollut molemmilla naisilla arkipäiväisessä käytössä mutta koska he olivat käyttäneet sitä aina nätisti ei se nyt tarvinnut muuta kuin hieman ehostusta pintaan. 



Suurin työ projektissa oli puuosien hiominen ja maalaus. Myös jalakset ja visiiri tarvitsivat uutta maalia pintaan. 



Ihan alkuun hioin puuosat huolellisesti hiomapaperilla. Vanha lakka oli alkanut jo hilseilemään joten poistin sen kokonaan. Seuraavaksi pesin koko potkurin huonekalujen puhdistusaineella jotei pintaan jäisi likaa joka estäisi maalia tarttumasta.

Maalin ja lakan valinnassa sekä maalaustavassa oli tärkeää varmistaa että maalaus kestäisi mahdollisimman nättinä ja ehjänä taas seuraavat useammat vuosikymmenet. Siksi maalasin ensimmäisen kerroksen valkoisella Tikkurilan Otex tartunapohjamaalilla jotta myöhemmin levitettävä pintamaali varmasti tarttuisi tiukasti kiinni.

Tein tuunauksen synttärilahjana äidilleni jolta olin tottakai kysynyt ensin luvan työhön, mutta värin sain kuulema päättää itse. Päädyin lopulta siniseen (sävy T1470) joka on hänen lempivärinsä. Maalin valinnassa huomioin sen että se tulee kestämään kovaa kulutusta ja soveltuu ulkokäyttöön tuleville kohteille, joten siksi päädyin Tikkurilan Miranolin. Tätä maalia levitin kaksi kerrosta ja maalauskertojen välissä odotin yhden päivän. 



Lopuksi lakkasin puuoasat kaksi kertaa Unica Super 90 uretaanialkydilakalla joka on myös ulkokäyttöön tarkoitettu. Valitsin myös kaikista kiiltävimmän vaihtoehdon sillä se heijastaa eniten UV- valoa jolloin sitä ei pääse niin paljon vahingoittamaan pintaa kuten esimerkiksi täysin himmeää lakkaa käytettäessä. Myös tuo Miranol kalustemaali on korkeakiiltoista joten sekin auttaa heijastuksessa. 

Lisäksi sekä maalit että lakka olivat kaikki alkydipohjaisia eli ne sopivat käytettäväksi keskenään.

Jalakset olivatkin sitten helpompi osuus. Ne vain maalasin harmaalla Profin spraymaalilla kuten myös huomiovisiirin joka oli alunperin punainen mutta haalistunut päivänvalossa. Profin maali sopi sekä teräkselle että muovipinnoille.
 


En lähtenyt irrottamaan potkurin osia toisistaan maalauksen ajaksi vaan teippasin metalliosat ensin piiloon maalarinteipillä puuosien käsittelyn ajaksi. Sen jälkeen irrotin teipit ja maalasin metalliosat varovasti niin ettei maalia lentänyt juuri maalattuja puuosia päin. Visiirin ruuvasin irti potkurista kokonaan, jonka jälkeen teippasin sen heijastinosat umpeen, ja sprayasin muoviosan.

Olin lopputulokseen tyytyväinen vaikka maalipinnasta tulikin paljon vaaleampi kuin mitä sävypaperissa jonka mukaan maalin rautakaupassa sävytin.





Tässä vielä ennen ja jälkeen kuva:



Hintaa projektille tuli yhteensä n. 50e ja se sisälsi seuraavat hankinnat:


Unica Super 90 Lakka 0,225l = 10,95e
Otex Tartunapohjamaali 0,3l = 12,95e
Tikkurilan kalustemaali sävytettynä 0,225l= n. 20e
Harmaa Prof Spraymaali= 5,95e
Näiden lisäksi työhön tarvittiin mm. hiomapaperia, teippiä, huonekalujen pesuainetta, ja rättejä jotka löytyivät omasta varastosta.










  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments