diy

DIY: Vanhan arkun tuunaus

By Annika - heinäkuuta 20, 2021


tuunattu arkku


Yksi lempiharrastuksistani on jo muutaman vuoden ajan ollut vanhojen huonekalujen tuunaus. Pidän siitä niinkin paljon että saatan usein aloittaa projekteja ilman mitään sen suurempaa tarvetta kyseisille huonekaluille, sillä on niille löytynyt käyttöä loppujen lopuksi aina

Viimeisin projekti oli kuitenkin poikkeus sillä halusin oikeasti uuden tv-tason makuuhuoneeseeni äidiltä lainassa olevan koivun värisen artekin penkin tilalle. Penkki on ihan kaunis mutta väriltään se ei oikein sovi muuhun sisustukseen joten halusin tilalle jonkun valkoisen.

Silloin sainkin idean ja kävin hakemassa vaatehuoneeni perällä jo useamman vuoden romottaneen pienen puisen arkun joka oli kooltaan täydellinen. Suoraan se ei uuteen tehtäväänsä kuitenkaan sopinut sillä vaikka sen kyljet olikin kuultavan valkeaksi maalatut, oli siihen käytössä tullut naarmuja ja oksan kohdat olivat alkaneet värjäytyneet maalista läpi. Lisäksi kansi oli muusta arkusta poiketen petsattu tumman ruskeaksi. Koska kaikki nämä ongelmat olivat kuitenkin helposti ratkaistavissa, raahasin arkun työpajaan ja kävin toimeen.

Ensin poistin tumman petsin kannesta maalinpoistoaineella, paikkasin kolot wood fillerillä ja käsittelin kaikki arkun oksankohdat oksalakalla.Sen jälkeen hioin kevyesti arkun pinnan ja puhdistin sen ennen maalaamista.


Maalina käytin Clas Ohlsonin Gloss Paint akrylaattihuonekalumaalia sävyssä old white. Pidän tästä sävystä sillä se ei ole liian lämmin mutta ei silti täysin kirkkaan valkoinenkaan. Lisäksi ennestään huoneessa olevat tuoli ja yöpöytä ovat myös molemmat maalattu tällä samalla maalilla. Maalasin pinnat kolme kertaa kunnes arkun väri oli tasainen. Sen jälkeen lakkasin arkun Tikkurilan Kiva puolihimmeällä akrylaattilakalla.

Koska arkku on raskas ja halusin siitä helposti siirrettävän viikkosiivousta helpottaakseni ostin Kodin terrasta neljä kalustepyörää arkun alle ja kiinnitin ne pohjaan. 


Hintaa tälle projektille tuli pyörien verran eli siis 32e (8e per rengas) Renkaat ovat myös siitä kätevät että nyt teeveetä voi helposti kääntää siihen suuntaan missä kohdassa sänkyä sitä sattuukaan katsomaan. 



Alla olevassa kuvassa näkyvän tuolin tuunasin viime kesänä ja se on myös maalattu samalla clasun maalilla kuin arkku. Se on alunperin tilan vanhan pirtin (uuden talon tieltä jo nyt purettu) jäämistöä suurinpiirtein jostain 40-60 luvulta. 















  •  


  • Share:

Suositeltuja kirjoituksia

0 comments